Oprirea ofensivei militare a Israelului. Poziția judecătorului Bogdan Aurescu

Oprirea ofensivei militare a Israelului. Poziția judecătorului Bogdan Aurescu Rafah. Sursa Foto- IDF, Facebook

Israelul ar trebui să mențină deschis punctul de control Rafah pentru a oferi asistență umanitară palestinienilor, prezizează decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

Bogdan Aurescu a avut o opinie separată la CIJ

Azi, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a decis că Israelul trebuie să pună capăt ofensivei sale militare de la Rafah și să mențină deschis punctul de trecere al frontierei de la Rafah pentru a oferi asistență populației palestiniene. Decizia a fost anunțată în ședință de președintele instanței, Nawaf Salam.

Israelul a spus că a facilitat deja evacuarea a aproximativ un milion de civili din Rafah.

La rîndul său, UNRWA raporta suspendarea distribuției de alimente în Rafah.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentantul român la CIJ, Bogdan Aurescu, care a votat în favoarea deciziei, având în vedere dimensiunea critică a catastrofei umanitare generate de ofensiva din Rafah, a formulat o opinie separată precizând, printre altele, că decizia CIJ trebuia să stipuleze că oprirea ofensivei nu afectează dreptul Israelului de a-și proteja cetățenii civili sau de a-i elibera pe ostaticii răpiți de Hamas.

„CIJ ar fi putut preciza că măsurile luate, inclusiv oprirea ofensivei militare, nu afectează dreptul Israelului de a desfășura operațiuni, care ar trebui întreprinse în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv într-o manieră care să răspundă criteriilor de proporționalitate și necesitate, pentru a-și proteja cetățenii civili și pentru a elibera ostaticii încă deținuți în zona Rafah de către grupuri armate”.

Bogdan Aurescu ales judecător la Curtea de la Haga

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Aurescu a cerut CIJ implementarea unei rezoluții ONU

Judecătorul Aurescu a prezentat un punct de vedere inovator, în opinia formulată, apreciind că CIJ ar fi putut profita de ocazie pentru a include în decizie o notă prin care Israelul să fi fost obligat să ia măsuri pentru implementarea cu efect imediat a Rezoluției Consiliului de Securitate 2728 (2024). Respectiva rezoluție include prevederea foarte importanta privind „încetarea durabilă a focului”.

În opinia pe care a formulat-o, judecătorul Aurescu arăta că o astfel de redactare ar fi avut avantajul de a sublinia rolul comun și distribuția specifică de competențe în ce privește menținerea păcii și securității internaționale între Consiliul de Securitate și Curtea Internațională de Justiție, inaugurând astfel noi căi de cooperare între cele două organe principale ale ONU.

SUA și Israel au discutat despre operațiunea de la Rafah

Israelul, în conformitate cu obligațiile sale în temeiul convenției de genocid, „trebuie să înceteze imediat ofensiva militară și orice alte acțiuni din Rafah” care ar putea afecta negativ populația orașului, a spus el. Potrivit deciziei, Israelul trebuie să mențină deschisă și punctul de trecere Rafah pentru a oferi asistență umanitară palestinienilor și să ia măsuri pentru „a asigura accesul nestingherit în Fâșia Gaza pentru orice comisii de anchetă, misiuni de stabilire a faptelor sau alte organisme de investigație autorizate de ONU competentă. autorităților să investigheze acuzațiile de genocid”.

În plus, judecătorii au decis că statul evreu trebuie să prezinte un raport cu privire la toate măsurile luate în termen de o lună.

Procedurile împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție de la Haga demarate pe 29 decembrie 2023 au fost inițiate de Africa de Sud în conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. În procesul său, partea sud-africană a cerut instanței să constate că acțiunile autorităților israeliene din Fâșia Gaza echivalează cu genocid, deoarece au fost efectuate cu intenția specifică „de a distruge palestinienii din Gaza, ca parte a unui grup rasial și etnic național palestinian, mai larg.”

Noi cereri ale Africii de Sud

Africa de Sud a cerut, de asemenea, instanței să ia măsuri provizorii pentru a proteja populația palestiniană de încălcări grave și ireparabile ale drepturilor lor. Autoritatea a decis pe 26 ianuarie că Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a preveni genocidul în Gaza. În consecință, instanța a respins odată cererile de introducere a unor măsuri temporare suplimentare și odată a aprobat cererea Africii de Sud de măsuri temporare suplimentare în contextul înrăutățirii situației din regiune.

Pe 10 mai, partea sud-africană a înaintat noi cereri pentru introducerea de măsuri temporare și modificări la măsurile temporare deja adoptate. Acest lucru a fost făcut în legătură cu deteriorarea situației din Fâșia Gaza și cu ofensiva israeliană de la Rafah. Audierile pe această temă au avut loc în perioada 16-17 mai.

La anunțarea deciziei, Nawaf Salam a menționat că sunt necesare noi măsuri, având în vedere că situația din Rafah a continuat să se deterioreze de la decizia anterioară privind măsurile temporare și poate fi acum catalogată drept catastrofală.