Oprescu a distrus Piaţa Universităţii! N-a vrut să dea un leu pentru reamenajare

Oprescu a distrus Piaţa Universităţii! N-a vrut să dea un leu pentru reamenajare

O zonă emblematică pentru Bucureşti a fost distrusă. Din proiectul care trebuia să o transforme într-un loc de promenadă s-a ales praful. Spaţiile verzi au fost total desfiinţate, lucrările s-au făcut după urechea lui Oprescu, fără legătură cu armonia arhitecturală

Bătaie de joc în Piaţa Universităţii! Nici lui Nicolae Ceauşescu nu i-ar fi trecut prin cap aşa ceva. Cel mai important punct al Capitalei a fost pur şi simplu acoperit de betoane, deşi proiectul de reamenajare arăta că acesta va fi un loc de promenadă, cu spaţii verzi. Lucrările au început anul trecut şi ar fi trebuit să coste 1,5 milioane de euro: un milion de la Primăria Capitalei şi 500.000 de la constructor. Însă, după ce a chemat două jurii internaţionale ca să aleagă soluţia arhitecturală, Sorin Oprescu a făcut tot ce a vrut el: a eliminat stâlpii de iluminat, spaţiul verde şi a schimbat o parte din pavaj, plus multe elemente arhitecturale de detaliu. Adică la fel cum făcea Nicolae Ceauşescu când îi era prezentată o machetă şi nu îi plăcea ceva: muta piesele cum voia el, fără să se gândească la consecinţe. Spre deosebire de fostul dictator, Oprescu, însă, nu a vrut să dea niciun leu şi a lăsat lucrarea pe mâna constructorului, să o facă cu 500.000 de euro.

  • Proiectul imobiliar care va DISTRUGE o zonă istorică din Bucureşti

Ordinul Arhitecţiilor din România (OAR) - filiala Bucureşti - tace mâlc când vine vorba să spună ceva oficial despre lucrările de renovare a Pieţei Universităţii. Neoficial, însă, arhitecţii spun că lucrarea este o "monstruozitate" şi că lui Oprescu ar trebui să-i fie ruşine pentru că a autorizat aşa ceva în zona care figurează pe lista monumentelor întocmită de Ministerul Culturii. "Nu mă duc pe acolo pentru că sunt supărat. Nu poţi să faci un concurs internaţional şi să nu respecţi proiectul. Însă, trebuie să vedem cum va arăta la urmă", încearcă arhitectul Mircea Ochinciuc să nu-l supere prea tare pe Oprescu. Cert este că muncitorii se grăbesc să termine treburile, lucrarea urmând să fie inaugurată înainte de alegerile parlamentare. Scandalul privind bătaia de joc din Piaţa Universităţii a izbucnit după ce câştigătoarele proiectului de amenajare, italianca Ambra Fabi, românca Simona Dirvariu şi franţuzoaica Carole Lenoble au trimis o scrisoare publică în care i-au reproşat lui Oprescu că nu a respectat decizia juriului internaţional şi că a făcut ce a vrut el în Piaţă. Chiar şi aşa, edilul-şef nu avea de gând să dea explicaţii dacă nu apăreau reacţii negative din partea mai multor arhitecţi.

  • Oprescu se joacă de-a închirierea sediului de lux. În hârtii cere pe trei ani, iar aleşilor le-a propus închirierea pe un an

"Proiectul, respectat în linii mari" Acum, autoritatea locală susţine că a respectat soluţia arhitecturală declarată câştigătoare "în linii mari" şi nu înţelege care este problema, atâta timp că lucrările sunt ieftine. Mai mult, reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că studiul de fezabilitate prezentat de cele trei arhitecte costa aproape de trei ori mai mult faţă de estimarea făcută când au câştigat proiectul. Totuşi, în loc să negocieze cu arhitectele modificarea proiectului- aşa cum prevede regulamentul - Primăria Capitalei a ales să nu mai comunice cu cele trei, se mai precizează în scrisoarea deschisă. Pe de altă parte, arhitectul şef al Capitalei- Gheorge Pătraşcu - susţine că ele au fost înştiinţate. Întrebaţi de reporterii EVZ cât costă Municipalitatea noul proiect, mai marii Capitalei au dat un răspuns halucinant: niciun leu. "Era prea mult 1.500.000 de euro şi Municipalitatea nu are bani. Constructorul a alocat 500.000 de euro pentru reamenajarea zonei la capitolul: Aducerea zonei la starea iniţială", au explicat surse din Primărie. Prin urmare, constructorul nu are cum să fie tras la răspundere.

  • PRIMA ÎNFRÂNGERE A LUI OPRESCU: Consilierii nu-l lasă să cumpere sediul de zeci de milioane de euro. Primarul: "Să mă mut în stradă?!"

Comisia Tehnică de Urbanism a a dat un aviz preliminar şi pentru un proiect urbanistic care ar putea distruge Piaţa Regală şi Restaurantul Cina "Se vor organiza concursuri de proiecte şi pentru pieţele Unirii, Victoriei şi Charles de Gaulle. Prima va fi Piaţa Unirii". SORIN OPRESCU, primar general O piaţă cu aspect sordid, de cazarmă Aspectul sordid, de platformă de cazarmă pe care o are piaţa din faţa Universităţii, deranjează. "Bine că i-au pus pe ăştia la loc!", se bucură Eugenia Vica, de 88 de ani, fostă profesoară de filozofie. Oftează: "Când eram eu studentă era superb! Nu se măturau frunzele galbene, pline de energie, de căldură! Parcă e mai luminată, dar îmi plăcea mai mult cu verdeaţă!". Dinu Mardare, chinetoterapeut, e direct afectat: "Stau vizavi. Arată ca dracu'! A dispărut spaţiul verde promis. Plus că rahatul de ascensor al parcării acoperă bunătate de biserică (Biserica Rusă n.r.). Ce atâta ciment? Puteau s-o facă la fel!".

  • Oprescu a plusat jumătate de milion de euro pentru chiria Primăriei

Bucureştenii acuză "furtul" spaţiilor verzi Eliminarea aproape totală a verdeţii din faţa Universităţii şi "îngroparea" spaţiului în beton şi piatră indignează opinia publică Într-un sondaj, de tip "vox-pop", locuitorii Capitalei apreciază că modificarea pieţei din faţa Universităţii a rezolvat, parţial problema unui număr semnificativ de locuri de parcare, dar sunt nemulţumiţi de noul aspect arhitectural. "Acum e mai mult ciment! N-o să fie niciun fir de iarbă... Nici cu iluminarea nu ştiu cum o să fie. Poate or fi becuri pe undeva, da' nu le văd!", e revoltată Maria Pădureanu, profesoară de fizică pensionară. Şerban Cristache, de 55 de ani, e chiar arhitect urbanist şi e la fel de supărat: "E proastă amenajarea! Prea mult beton şi piatră cubică! Trebuia ca după terminarea parcării subterane să o facă la fel ca înainte!

  • EXCLUSIV. Oprescu mai vrea în sediul de "lux" de pe Splai şi pregăteşte cumpărarea lui. Vezi cum aruncă milioane de euro pe fereastră Primăria Capitalei 

Iluminatul ar trebui coborât la nivel pietonal. Trebuie neapărat verdeaţă şi bănci!". Nici lui Marian Iordache, un excavatorist ce lucrează chiar acum la ultimele finisaje ale pieţei, nu-i place cum a ieşit: "Asta cu betonul, plăcile de granit şi piatra cubică e ideea celor de sus. Dar eu cred că era mai bine cu spaţiu verde! Au lăsat ei loc de nişte copaci, dar tot e prea multă piatră!". Nicolae Căpitanu, tehnician pensionar, regretă şi el dispariţia scuarurilor cu flori: "Dădeau un alt aspect!".

Ne puteți urmări și pe Google News