Oprea (PDL) şi Nichita (PSD), pas în doi la Iaşi

Oprea (PDL) şi Nichita (PSD), pas în doi la Iaşi

Candidaţii PSD şi PDL au polarizat primul tur al alegerilor, obţinând împreună 85% din voturi, şi se luptă fără mănuşi pentru al doilea.

Alegerile pentru Primăria Iaşiului au fost printre cele mai echilibrate din ţară. Dramatismul a fost sporit inclusiv de exit-pollul INSOMAR potrivit căruia primii doi candidaţi, Dumitru Oprea (PDL) şi Gheorghe Nichita (PSD), aveau în jur de 42 procente, cu un uşor avantaj de partea reprezentantului PDL. Numărarea voturilor, singurul „sondaj“ care contează, a răsturnat clasamentul: Gheorghe Nichita a adunat 44,57% din voturi, faţă de 38,14% ale lui Dumitru Oprea.

Candidatul PSD a fost reţinut în declaraţii, dar a ţinut să le mulţumească alegătorilor şi s-a declarat optimist. „Sunt convins că voi câştiga“, s-a mulţumit el să declare „la cald“, fără a omite să-l felicite pe colegul său de partid, Constantin Simirad, cel care a câştigat consiliul judeţean.

La rândul lui, Dumitru Oprea s-a arătat mai încrezător în reuşita sa: „Pentru mine, ziua de azi a arătat că ieşenii ştiu să anticipeze o sărbătoare în luna iunie care are loc de fapt în august: Schimbarea la Faţă“, a declarat Oprea. „Nichita nu mai are nicio şansă“, a adăugat el, încurajându-se.

Prietenul lui Simirad, la a doua încercare

Gheorghe Nichita are deja un mandat la Primăria Iaşi, unde i-a succedat lui Constantin Simirad. Înainte de a fi primar, Nichita a fost numit director general al Regiei Autonome Apă-Canal Iaşi (din 1997). Una dintre controversele legate de şefia sa la această Regie a fost construirea unui sediu administrativ ultramodern în zona Copou, investiţie de peste zece milioane de lei. A făcut o mutare riscantă atunci când a devenit, în anul 2001, preşedinte al Consiliului Director al echipei de fotbal CS Poli-Unirea Iaşi încă din 2001.

Primar la universitate

Dumitru Oprea a fost, timp de opt ani, rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, timp în care au avut loc cele mai importante şi controversate reforme în învăţământul superior ieşean. Una dintre acestea a fost adoptarea într-un mod unic a Procesului Bologna, prin care un student poate urma în timpul celor trei ani de studii cursurile a două facultăţi chiar opuse ca domeniu.

De asemenea, acesta a încercat, chiar la finalul mandatului de rector, să restructureze universitatea în cinci mari departamente pe domenii de studiu, structură modificată de cei care i-au urmat la conducere. Un alt vis nerealizat a fost unirea tuturor universităţilor ieşene în una singura, a Iaşiului, proiect care nu a fost susţinut de ceilalţi rectori. A deţinut şi funcţiile de decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a UAIC până în anul 1999, iar la finalul anului trecut a fost ales parlamentar european din partea PDL.

În tot acest timp a făcut naveta de la Bruxelles pentru a-şi ţine cursurile la universitate. Anul trecut, bugetul universităţii pe care o conducea îl depăşea pe cel al Iaşiului.

AI CARTE, AI PARTE

Nichita, exmatriculat de Oprea

Conflictul dintre cei doi contracandidaţ i a început încă de anul trecut. Atunci, conform unei decizii a Senatului Universităţii, datată ianuarie 2007, primarul Gheorghe Nichita era exmatriculat de către rectorul de atunci, Dumitru Oprea. Cei doi erau, şi la acea oră, lideri a două partide rivale: Nichita la PSD şi Oprea la PDL. Rectorul a motivat exmatricularea primarului prin faptul că acesta nu susţinuse timp de nouă ani nici măcar un referat. În schimb, primarul a spus că e vorba de „răzbunare politică“.

Ne puteți urmări și pe Google News