Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, unul dintre cele mai aprige „meciuri” se poartă, la baionetă, între ex-premierul tehnocrat Dacian Cioloș și aliatul său, Dan Barna, președinte al USR, în condițiile în care ambii își doresc cu ardoare să devină unicul candidat pentru Cotroceni al Alianței pe care o reprezintă.

Un sondaj intern

Aceleași surse susțin că liderii USR sunt nemulțumiți și de rezultatele unui sondaj intern care-l prezintă pe Dacian Cioloș în topul intențiilor de vot în ceea ce privește prezidențialele, acesta fiind cotat cu 35% în raport cu Dan Barna, în dreptul căruia se găsește un procent de doar 14%. Prin intrarea lui Cioloș în cursa prezidențialelor, susțin liderii Plus, candidatul Alianței va intra în turul al doilea și va avea șansa de a rivaliza cu șanse împotriva lui Klaus Iohannis.

Cronică de pe front

De altfel, Barna și apropiații săi contestă sondajul, solicitând o serie de alte măsurători sociologice, deși reprezentanții Plus vor să-l anunțe rapid pe Cioloș drept prezidențiabilul Alianței. Principala nemulțumire a liderilor USR este stârnită de încăpățânarea Plus de a fi prima vioară, via Cioloș, în orice tip de alegeri sau funcții – fostul premier tehnocrat a deschis lista Alianței pentru Parlamentul European, vrea să candideze la Cotroceni și vrea și candidați Plus pentru o serie de mari orașe, tulburând raportul de forțe cu Uniunea.

La vârful USR există și convingerea că rezultatul foarte bun reușit de Alianță pe 26 mai nu se datorează într-o mare măsură lui Dacian Cioloș, pe persoană fizică, ci noului val electoral anti-PSD. Pe de altă parte, Barna&Co vor să devină prima vioară a Alianței, în condițiile în care, spre deosebire de Plus, USR este partid parlamentar și deține structuri organizatorice în teritoriu, capitol la care aliații fostului premier tehnocrat nu stau deloc bine.

Astfel de „săgeți” bine ațintite l-au făcut pe Dacian Cioloș să se ridice de la masa negocierilor cu USR, vineri, și să plece supărat – potrivit surselor noastre, nu este pentru prima oară când negocierile se finalizează într-o astfel de manieră abruptă. Momentan, tratativele s-au împotmolit, iar Barna s-a aruncat cu capul înainte într-o ofensivă mediatică menită să-i sporească notorietatea.

Vasele comunicante

De asemenea, liderii USR își doresc o candidatură a lui Dan Barna din rațiuni de ordin strategic, în special pentru a crește formațiunea în preferințele electoratului, aceeași miză fiind urmărită și de Dacian Cioloș, targetat de ani de zile drept aspirant la cele mai înalte funcții în stat.

De notat că nici Cioloș și nici Barna nu și-au anunțat oficial intenția de a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni, deși niciunul dintre ei nu a infirmat faptul că urmărește o astfel de miză. Problema este, în realitate, mult mai complicată, în condițiile în care Plus și USR revendică un electorat care comportă numeroase vase comunicante.

Ce l-a anunțat Alianța pe Iohannis

Zilele trecute, președintele USR Dan Barna a declarat, în emisiunea „Marius Tuca Show” că nu poate confirma dacă va fi prezidențiabilul USR-PLUS, dar a specificat că în mod sigur Alianța va merge pe mâna unui candidat propriu.

Întrebat dacă va intra în cursa pentru funcția supremă în stat, Dan Barna a spus: „Nu pot să confirm acest lucru. Eu confirm faptul cert că Alianța USR PLUS va avea un candidat la alegerile prezidențiale. Am spus de când am fost ales președinte USR că USR va avea candidați la toate ciclurile electorale”.

În ceea ce-l privește pe președintele Klaus Iohannis, Barna a afirmat: „În cele câteva interacțiuni pe care le-am avut de când sunt în politic, e surprinzător un om cu simțul umorului, deși nu pare. La ultima întâlnire, când i-am spus că vom avea candidat și mi-a zis e și firesc. E un om care s-a luptat să apere societatea. E un om care a rămas consecvent pe niște principii și valori”.

Pe de altă parte, dincolo de laude, Dan Barna a dezvăluit că l-a anunțat pe Klaus Iohannis că Alianța USR-Plus va avea un candidat propriu pentru Cotroceni.

„Nu i-am spus domnului Iohannis că nu îl mai susținem, ci că vom avea candidat propriu. Domnul Iohannis ne-a spus și normal, v-a susținut trei sferturi din România. Se referea strict la asta cu candidatura la prezidențiale. Așa istoric nu există nimic. Dacă aici (faptul că suntem ambii din Sibiu – n.red.) ar trebui să înțeleg ceva, nu mă prind. Relația mea cu dl Iohannis este foarte deschisă și onestă”, a mai spus liderul USR, la Marius Tuca Show.

Te-ar putea interesa și: