Opoziția din Belarus doreşte legături mai strânse cu UE, dar păstrarea relațiilor cu Rusia

Opoziția din Belarus așteaptă un semnal clar din partea Uniunii Europene. Unul din liderii mișcării care i se opune lui Lukashenko a anunțat clar: "Nu vrem prietenia cu UE împotriva Rusiei sau prietenia cu Rusia împotriva Uniunii Europene". Iat[ ce scrie Le Figaro!

"Opoziția din Belarus dorește legături economice mai strânse cu Uniunea Europeană în cazul unei eventuale schimbări de regim la Minsk, dar nu în detrimentul relațiilor cu Rusia, a declarat, vineri, unul dintre înalții săi reprezentanți. 

Proteste fără precedent împotriva puternicului președinte al Belarusului, Aleksandr Lukașenko au izbucnit în urma alegerilor din 9 august, al căror rezultat oficial este contestat de opoziție.

Aleksandr Lukaşenko a răspuns printr-o represiune brutală, determinându-l pe liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, să se exileze în Lituania. 

"Societatea belarusă așteaptă un semnal foarte concret despre ceea ce poate oferi Uniunea Europeană", a declarat pentru AFP, la Vilnius, Pavel Latușko, fost ministru al Culturii, acum membru al unui consiliu de opoziție care o susţine pe Svetlana Tihanovskaia. Potrivit acestuia, o posibilă promisiune a unui acord de liber schimb sau a unui ajutor financiar le-ar putea trimite un semnal puternic activiștilor pro-democrație care doresc să-l elimine pe Lukașenko.

Totuşi, Pavel Latuşko a insistat asupra faptului că opoziția nu dorește înstrăinarea ţării de Rusia, aliatul tradițional al Belarusului. "Nu vrem prietenia cu UE împotriva Rusiei sau prietenia cu Rusia împotriva Uniunii Europene", a declarat el. 

Vilnius este foarte activ în cadrul UE în ceea ce privește gestionarea crizei cu care se confruntă ţara vecină, Belarus. Pavel Latuşko a discutat cu ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, înainte de a se întâlni cu Svetlana Tihanovskaia. Fost membru al elitei politice a președintelui Lukașenko, Pavel Latuşko este acum una dintre figurile importante ale Consiliului de coordonare instituit de opoziție. El a fost demis din funcția de director al Teatrului Național și chemat în fața justiției după ce a susținut protestatarii anti-Lukașenko. A plecat din Belarus săptămâna aceasta.

Pavel Latușko a cerut Occidentului să îl izoleze pe Aleksandr Lukașenko și administrația sa odată cu expirarea mandatului său actual, pe 5 noiembrie. 

Lituania și celelalte două țări baltice, Estonia și Letonia, i-au trecut deja pe lista neagră a persoanelor nedorite pe Aleksandr Lukașenko și pe alţi 29 de înalți oficiali ai administrației acestuia", scrie Le Figaro.

Traducerea: Rador