Opoziția anti-Lukașenko vrea să fie auzită de Kremlin. Rușii răspund cu mandat de urmărire

DAVOS-KLOSTERS/SWITZERLAND, 28JAN09 - Vladimir Putin, Prime Minister of the Russian Federation, captured during the 'Opening Plenary of the World Economic Forum Annual Meeting 2009' at the Annual Meeting 2009 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 28, 2009. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger

Minskul oficial taie toate legăturile spre Occident, în vreme ce Minskul neoficial le construiește intens. Contra-candidata lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, și-a asigurat sprijinul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, și speră ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să-i acorde sprijin. Însă răspunsul dat de Moscova liderului protestatarilor belaruși a fost că a dat-o în urmărire generală.Iată ce scrie presa rusă!

”Vrem să-l invităm (pe președintele Rusiei – n. ”Nezavisimaia gazeta”) să fie mediator împreună cu liderii altor state ca să stimuleze dialogul dintre actualele autorități belaruse și popor. Vrem să soluționăm această problemă, dar vrem să facem acest lucru singuri”, a declarat Svetlana Tihanovskaia pe 7 octombrie jurnaliștilor de la Berlin. Aceasta a arătat că i-a cerut cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care este ”foarte implicată în ceea ce se petrece în Republica Belarus, să fie lider în organizarea convorbirilor. Argumentând speranțele sale în medierea lui Vladimir Putin, Tihanovskaia a declarat că promite să mențină legăturile de prietenie între cele două țări. ”Probabil sunt totuși puțin naivă. Eu am ajuns întâmplător în lumea politicii, cu intenții sincere și cu sufletul curat, și, în general, nu eram familiarizată cu modul în care se întâmplă toate acestea, dar încă mai cred că este posibil să ne adunăm și să vorbim unul cu celălalt”, a spus Svetlana Tihanovskaia.

Reamintim faptul că experții belaruși sunt sceptici în ceea ce privește speranțele Svetlanei Tihanovskaia de a obține sprijinul lui Putin, considerându-le cu adevărat "naive". Analistul politic Aleksandr Klaskovski numește acest lucru "solidaritatea dictatorilor". "Fobia a ceea ce ei numesc 'revoluție colorată' (deși, în realitate, aceasta este pur și simplu o trezire politică a maselor care doresc să-și aleagă singure conducătorii) este la fel de caracteristică atât conducerii belaruse, cât și conducerii rusești. Rusia este speriată de revoluția din Republica Belarus, de aceea este gata să-l salveze pe Lukașenko, care a pierdut. Ea este gata să-i acorde sprijin perdantului, chiar și cu riscul de a pierde loialitatea societății belaruse", a spus expertul, pentru "Nezavisimaia gazeta".

Evenimentele de miercuri au confirmat câtă dreptate au avut experții. Mai întâi, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a declarat din nou că nu sunt planificate niciun fel de întâlniri între președintele rus și Svetlana Tihanovskaia, deoarece acesta nu este ”parte a peisajului politic” din Republica Belarus: ”Doamna Tihanovskaia nu se află în Republica Belarus, este puțin probabil să se poată spune că ea participă cumva la viața republicii”.

Fiindcă veni vorba, unii observatori locali au considerat un semn bun faptul că contra-candidata lui Lukașenko a fost pentru prima dată numită la Kremlin pe numele de familie, și nu ”cetățeanca Republicii Belarus”, cum îi spunea înainte. Directorul strategic al comunității experților ISANS (International Strategic Action Network for Security), Olga Kevere, consideră totuși că acestea sunt niște speranțe premature: ”Pentru a aprecia importanța schimbării atitudinii Kremlinului față de Tihanovskaia, fără îndoială că trebuie ca acest lucru să se repete”. Expertul crede, totodată, că pentru conducerea Rusiei Aleksandr Lukașenko reprezintă ”un subiect de mare disconfort”.

Reamintim faptul că analiștii au admis anterior posibilitatea ca Vladimir Putin să renunțe să-l sprijine pe Aleksandr Lukașenko în anumite condiții. În special pentru "a îmbunătăți legăturile cu Europa cu ocazia tematicii belaruse", iar dacă Aleksandr Lukașenko se va hotărî să renunțe la promisiunile date la Soci (experții presupun că este vorba de promisiunea de a pleca din postul prezidențial în cursul următorilor doi ani, după efectuarea reformei constituționale, precum și proiectele de integrare aprofundată).

După părerea experților, cel mai mare risc pentru Aleksandr Lukașenko îl reprezintă faptul că Rusia și Europa ar putea ajunge fără el la o înțelegere privind transferul puterii în Republica Belarus. "Principala spaimă și frică a oficialităților de la Minsk este cauzată de acest lucru", este de părere politologul Andrei Porotnikov. Potrivit datelor deținute de acesta, Moscova a fost deja aproape de acest lucru după represiunile din 2010, care și ele au avut loc după alegerile prezidențiale: "Acum Europa dă semn că Republica Belarus este în sfera de influență a Rusiei și nu intenționează să se bage aici. Altfel spus, mesajul este acesta: eliminați-l pe Lukașenko și apoi faceți ce vreți”.

Cu toate acestea, după cât se pare deocamdată este departe până când Vestul și Est se vor uni în ceea ce privește soarta lui Lukașenko. Miercuri a devenit cunoscut faptul că Svetlana Tihanovskaia și Valeri Țepkalo (care voia și el să devină președinte, nu a fost înregistrat și a fost obligat să plece din Republica Belarus) au fost dați în Rusia în urmărire în cadrul unui dosar penal deschis în Republica Belarus. "Acest lucru demonstrează că poziția Rusiei este clară și ea îl susține pe Lukașenko și nu susține poporul care i se opune acestuia", a declarat Valeri Karbalevici. Expertul este de părere că acest lucru distruge declarațiile anterioare ale Rusiei referitoare la faptul că în Belarus este nevoie de dialog, lucru pe care l-a afirmat, între altele, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. "Cum se poate spune că în Belarus este nevoie de dialog, iar principalul reprezentant al acestei alte părți este dat în urmărire?.. Adică toate declarațiile anterioare sunt oarecum ipocrite", consideră expertul.

Articol de Anton Hodasevici

Traducerea: Rador