Opoziția anti-Lukașenko vrea să fie auzită de Kremlin. Rușii răspund cu mandat de urmărire

Opoziția anti-Lukașenko vrea să fie auzită de Kremlin. Rușii răspund cu mandat de urmărire

Minskul oficial taie toate legăturile spre Occident, în vreme ce Minskul neoficial le construiește intens. Contra-candidata lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, și-a asigurat sprijinul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, și speră ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să-i acorde sprijin. Însă răspunsul dat de Moscova liderului protestatarilor belaruși a fost că a dat-o în urmărire generală.Iată ce scrie presa rusă!

”Vrem să-l invităm (pe președintele Rusiei – n. ”Nezavisimaia gazeta”) să fie mediator împreună cu liderii altor state ca să stimuleze dialogul dintre actualele autorități belaruse și popor. Vrem să soluționăm această problemă, dar vrem să facem acest lucru singuri”, a declarat Svetlana Tihanovskaia pe 7 octombrie jurnaliștilor de la Berlin. Aceasta a arătat că i-a cerut cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care este ”foarte implicată în ceea ce se petrece în Republica Belarus, să fie lider în organizarea convorbirilor. Argumentând speranțele sale în medierea lui Vladimir Putin, Tihanovskaia a declarat că promite să mențină legăturile de prietenie între cele două țări. ”Probabil sunt totuși puțin naivă. Eu am ajuns întâmplător în lumea politicii, cu intenții sincere și cu sufletul curat, și, în general, nu eram familiarizată cu modul în care se întâmplă toate acestea, dar încă mai cred că este posibil să ne adunăm și să vorbim unul cu celălalt”, a spus Svetlana Tihanovskaia.

Reamintim faptul că experții belaruși sunt sceptici în ceea ce privește speranțele Svetlanei Tihanovskaia de a obține sprijinul lui Putin, considerându-le cu adevărat "naive". Analistul politic Aleksandr Klaskovski numește acest lucru "solidaritatea dictatorilor". "Fobia a ceea ce ei numesc 'revoluție colorată' (deși, în realitate, aceasta este pur și simplu o trezire politică a maselor care doresc să-și aleagă singure conducătorii) este la fel de caracteristică atât conducerii belaruse, cât și conducerii rusești. Rusia este speriată de revoluția din Republica Belarus, de aceea este gata să-l salveze pe Lukașenko, care a pierdut. Ea este gata să-i acorde sprijin perdantului, chiar și cu riscul de a pierde loialitatea societății belaruse", a spus expertul, pentru "Nezavisimaia gazeta".

Evenimentele de miercuri au confirmat câtă dreptate au avut experții. Mai întâi, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a declarat din nou că nu sunt planificate niciun fel de întâlniri între președintele rus și Svetlana Tihanovskaia, deoarece acesta nu este ”parte a peisajului politic” din Republica Belarus: ”Doamna Tihanovskaia nu se află în Republica Belarus, este puțin probabil să se poată spune că ea participă cumva la viața republicii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiindcă veni vorba, unii observatori locali au considerat un semn bun faptul că contra-candidata lui Lukașenko a fost pentru prima dată numită la Kremlin pe numele de familie, și nu ”cetățeanca Republicii Belarus”, cum îi spunea înainte. Directorul strategic al comunității experților ISANS (International Strategic Action Network for Security), Olga Kevere, consideră totuși că acestea sunt niște speranțe premature: ”Pentru a aprecia importanța schimbării atitudinii Kremlinului față de Tihanovskaia, fără îndoială că trebuie ca acest lucru să se repete”. Expertul crede, totodată, că pentru conducerea Rusiei Aleksandr Lukașenko reprezintă ”un subiect de mare disconfort”.

Reamintim faptul că analiștii au admis anterior posibilitatea ca Vladimir Putin să renunțe să-l sprijine pe Aleksandr Lukașenko în anumite condiții. În special pentru "a îmbunătăți legăturile cu Europa cu ocazia tematicii belaruse", iar dacă Aleksandr Lukașenko se va hotărî să renunțe la promisiunile date la Soci (experții presupun că este vorba de promisiunea de a pleca din postul prezidențial în cursul următorilor doi ani, după efectuarea reformei constituționale, precum și proiectele de integrare aprofundată).