Opoziția anti-Lukașenko vrea să fie auzită de Kremlin. Rușii răspund cu mandat de urmărire

Opoziția anti-Lukașenko vrea să fie auzită de Kremlin. Rușii răspund cu mandat de urmărire

Minskul oficial taie toate legăturile spre Occident, în vreme ce Minskul neoficial le construiește intens. Contra-candidata lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, și-a asigurat sprijinul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, și speră ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să-i acorde sprijin. Însă răspunsul dat de Moscova liderului protestatarilor belaruși a fost că a dat-o în urmărire generală.Iată ce scrie presa rusă!

După părerea experților, cel mai mare risc pentru Aleksandr Lukașenko îl reprezintă faptul că Rusia și Europa ar putea ajunge fără el la o înțelegere privind transferul puterii în Republica Belarus. "Principala spaimă și frică a oficialităților de la Minsk este cauzată de acest lucru", este de părere politologul Andrei Porotnikov. Potrivit datelor deținute de acesta, Moscova a fost deja aproape de acest lucru după represiunile din 2010, care și ele au avut loc după alegerile prezidențiale: "Acum Europa dă semn că Republica Belarus este în sfera de influență a Rusiei și nu intenționează să se bage aici. Altfel spus, mesajul este acesta: eliminați-l pe Lukașenko și apoi faceți ce vreți”.

Cu toate acestea, după cât se pare deocamdată este departe până când Vestul și Est se vor uni în ceea ce privește soarta lui Lukașenko. Miercuri a devenit cunoscut faptul că Svetlana Tihanovskaia și Valeri Țepkalo (care voia și el să devină președinte, nu a fost înregistrat și a fost obligat să plece din Republica Belarus) au fost dați în Rusia în urmărire în cadrul unui dosar penal deschis în Republica Belarus. "Acest lucru demonstrează că poziția Rusiei este clară și ea îl susține pe Lukașenko și nu susține poporul care i se opune acestuia", a declarat Valeri Karbalevici. Expertul este de părere că acest lucru distruge declarațiile anterioare ale Rusiei referitoare la faptul că în Belarus este nevoie de dialog, lucru pe care l-a afirmat, între altele, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. "Cum se poate spune că în Belarus este nevoie de dialog, iar principalul reprezentant al acestei alte părți este dat în urmărire?.. Adică toate declarațiile anterioare sunt oarecum ipocrite", consideră expertul.

Articol de Anton Hodasevici

Ne puteți urmări și pe Google News

Traducerea: Rador