Operațiunea „Chopin” Patru țări au filat drogul negru

Operațiunea „Chopin” Patru țări au filat drogul negru

Pentru prima oară în România, autoritățile au capturat un drog rar: „cocaină neagră”. Traficanți au ascuns „marfa” în piese de mobilier, pe care anchetatorii le-au distrus ca să extragă bucățile ca de smoală și să le trimită la un laborator.

Nu are miros și nu poate fi depistat nici de cel mai bine pregătit câine al poliției. Este însă un drog extrem de scump, cu aspect de smoală, care, odată ajuns pe piața neagră, ar fi băgat în buzunarele dealerilor 4 milioane de euro. Pe asta s-au bazat și traficanții când au introdus în România (țară de tranzit) 70 de kilograme de „cocaină neagră”.

Drumul cocainei

Planurile le-au fost însă dejucate de procurorii DIICOT, ajutați de colegii germani. Dealerii au fost prinși, în urmă cu două zile, în România- o româncă, soțul ei din Venezuela și un columbian. Povestea „cocainei negre” a început acum o lună, când procurorii DIICOT au monitorizat activitatea grupării, ajutați de Vama Germană, National Crime Agency și National Police din Marea Britanie, precum și de autoritățile din Spania. Traseul era unul bine stabilit, destinația finală a drogurilor fiind Spania, acolo unde dealerii din Madrid așteptau „livrarea”.

120 euro, pe gram

Marfa a fost transportată cu vaporul din Ecuador și până în portul din Hamburg, din Germania. De acolo, traficații au decis să urce mobila „injectată” cu droguri într-un avion cu destinația Otopeni. Din București, cocaina a fost încărcată într-un camion și transportată până la Timișoara, unde s-a făcut captura. De acolo, urma să fie scoasă din țară și vândută cu 120 de euro gramul.

Scoasă cu dalta

Polițiștii au explicat că au extras cocaina prin distrugerea cu dalta a pieselor de mobilier. Specialiștii de la laboratorul antidrog au avut nevoie de zile pentru a obține cocaina pură, albă. ,,Drogurile au fost supuse unui proces tehnologic în așa fel încât să nu poată fi detectate nici de câini, nici de scanner. Ulterior, acestea, care arată practic ca o smoală, au fost injectate în piesele de mobilier”, a declarat comisarul șef Jean Cucu, precizând că acțiunea a avut numele de cod „Chopin”. Anchetatorii au reușit să obțină mostre din drogurile disimulate în mobilă cu două săptâmâni înainte ca stupefiantele să fie confiscate. „S-a obținut cocaină, dar nu s a putut ajunge la calitatea care știu s-o obțină chimiștii din Venezuela”, au mai spus polițiștii.