Personalul Autorității Vamale Române va efectua în decembrie inspecții extinse asupra importurilor de jucării, concentrându-se în special pe identificarea produselor care prezintă suspiciuni de falsificare.
Acest demers inițiat de Autoritatea Vamală Română are loc într-un moment al anului în care volumul traficului acestor bunuri înregistrează o creștere exponențială, conform unui comunicat de presă emis de instituție.
Autoritatea Vamală Română, operațiune împotriva jucăriilor contrafăcute
Conform declarației oficiale a instituției, analizând datele din anii anteriori, s-a observat că la sfârșit de an, mai mult de o treime din bunurile contrafăcute care tranzitează România sau sunt destinate pieței interne sunt importate, în special pentru a fi comercializate în luna cadourilor.
„Cifrele din primele zece luni ale anului sunt îngrijorătoare, și arată o triplare a bunurilor contrafăcute care au fost reținute în Vamă. Am decis ca în luna cadourilor să avem un program dedicat pe acest segment, să facem controale tematice exhaustive”, a declarat președintele de la Autoritatea Vamală Română, Ion Cupă.
Un sfert de milion de jucării, reținute în primele zece luni
Conform informațiilor centralizate de către direcțiile regionale vamale, se constată că în primele zece luni ale anului curent au fost reținute aproximativ un sfert de milion de jucării cu potențial de falsificare.
Această cifră a înregistrat o creștere de trei ori față de aceeași perioadă a anului 2022.
Acțiunea „Pinocchio” are ca obiective bunurile din toate punctele vamale de frontieră, dar inspecțiile vor fi axate în principal pe punctele de intrare ale mărfurilor provenite din China și Turcia.
Aceste locații au fost identificate de-a lungul timpului ca fiind cele mai frecvente surse ale produselor contrafăcute.
Autoritatea Vamală Română a demarat acțiuni comune și cu celelalte vămi europene
În ciuda faptului că sunt adesea comercializate la tarife mai mici decât cele ale jucăriilor autentice, produsele contrafăcute de jucării dezamăgesc în special prin calitatea lor inferioară și nerespectarea standardelor de calitate și siguranță.
Aceste aspecte pun adesea în pericol sănătatea copiilor.
Autoritatea Vamală Română a informat că a desfășurat operațiuni comune cu vămile din alte state europene.
S-a constatat astfel că o proporție a jucăriilor contrafăcute introduse pe teritoriul României sunt planificate pentru tranzit către statele vestice, unde profiturile sunt semnificativ mai mari.