Spionajul Chinei contra UE! Cum s-au deghizat spionii regimului comunist de la Beijing

Serviciul belgian de Informații a confirmat că a făcut o serie de investigații având ca obiect o posibilă operațiune de spionaj a Chinei din sediul reprezentanței UE a Maltei la Bruxelles, având în vedere că doi europarlamentari au dorit niște răspunsuri.

“În anul 2007, o serie de chinezi au fost implicați în lucrările de renovare de la ambasada Maltei, iar acest lucru ne-a atras atenția“, a declarat luni, pentru EUobserver, Serviciul Belgian de Informații Interne – Veiligheid van de Staat (VSSE), scrie EuObserver.

În declarația VSSE se mai spune că suspiciunile sale au apărut “fără ca serviciul de informații externe să ne fi atras atenția asupra acestui lucru“.

“Nu a existat niciodată vreo probă din care să reiasă că niște operațiuni de spionaj ale Chinei au pornit din această clădire, iar noi nu am afirmat niciodată că a existat un asemenea caz“, se adaugă în declarația VSSE. Și “ar fi incorect să se spună că VSSE a acuzat vreodată Malta de spionaj“, subliniază declarația.

Toate aceste precizări au survenit după ce, vinerea trecută, ziarul francez Le Monde a relatat că VSSE suspecta de mai multă vreme că serviciul chinez de spionaj ar fi instalat aparatură de supraveghere în reprezentanța UE a Maltei din Bruxelles în anul 2007, atunci când o firmă chineză a renovat clădirea.

Citând surse confidențiale, Le Monde afirmă că serviciul VSSE a fost contactat de spioni britanici, iar șeful Serviciului Belgian de Securitate și-a exprimat îngrijorarea în fața ministrului belgian de externe, Didier Reynders.

Potrivit unui acord bilateral, Belgia ar urma să informeze serviciile de securitate ale instituțiilor UE în legătură cu aceste amenințări, dar, vinerea trecută, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a confirmat că UE nu a primit niciun fel de informații.

“Dacă belgienii au ceva să ne spună (despre pericolul reprezentat de relația China-Malta), o vor face, dar deocamdată nu s-a întâmplat așa ceva“, a declarat Borrell în fața presei. Iar luni, când a fost întrebat de EUobserver dacă Borrell ar putea discuta problema cu Reynders, care acum este comisar european, un purtător de cuvânt al UE a refuzat să răspundă. 

Referindu-se la Malta, purtătorul de cuvânt a declarat în schimb că “orice problemă care ține de reparațiile sau administrarea unei clădiri aparținând unui stat membru al UE ține de deciziile și de procedurile suverane ale statului respectiv“.

“Suntem conștienți de pericolul unor eventuale operațiuni de spionaj ale unor țări terțe și luăm toate măsurile necesare de precauție ca să ne protejăm instituțiile și personalul“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Totuși, un parlamentar, liberalul olandez Bart Groothuis, a prezentat o imagine mai puțin senină a coordonării existente în privința securității UE.

Tot vineri, în cursul unei videoconferințe organizate de o comisie a Parlamentului European, Groothuis i-a pus o întrebare clară vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, legată de pericolul reprezentat de relația China-Malta. Iar după ce întrebarea europarlamentarului a apărut în presa de la sfârșitul săptămânii, “oameni din cabinetul lui Dombrovskis mi-au telefonat de două ori în această dimineață (luni) ca să mă întrebe ce a spus (Dombrovskis) și unde“, a declarat Groothuis pentru EUobserver. 

“Ei nu știau dacă era problema lui (a lui Dombrovskis) sau a lui Borrell sau cine ar trebui să se ocupe de asta“, a mai spus Groothuis.

Pe de altă parte, răspunsul de vineri al lui Dombrovskis a fost atât de vag, încât, luni seara, Groothuis și un al doilea europarlamentar olandez, Malik Azmani, i-au adresat lui Borrell o interpelare oficială.

După cum arătau cei doi europarlamentari în preambulul interpelării, dacă ambasada Maltei la UE a fost compromisă, atunci “securitatea este expusă unui mare risc“, nu doar din cauză că imobilul e cu vedere spre sediul central al Comisiei Europene, ci și din cauză că “documente mai delicate“ ale instituțiilor UE și ale statelor membre trec prin sistemele IT din clădire ale Maltei.

Cei doi au cerut UE “să-și revizuiască “ securitatea și să inițieze o “anchetă completă“ pentru a afla cine anume știe, ce știe și de când.

Cei doi l-au mai întrebat pe Borell dacă a fost de acord cu faptul că decizia Maltei de a le permite chinezilor să îi renoveze ambasada a creat niște “riscuri inacceptabile de ordin politic și de securitate“.

”În mod normal, asemenea lucruri se fac în spatele ușilor închise și asta e în regulă... dar, dacă se știa că există un pericol legat de spionaj, nu văd niciun motiv pentru care (Belgia) să nu-l fi pomenit (celor din UE)“, a declarat Groothuis pentru acest portal.