Evenimentul Zilei > International > Operațiune de amploare a autoritățile spaniole și române. Zeci de românce, salvate de la o soartă mizerabilă
Operațiune de amploare a autoritățile spaniole și române. Zeci de românce, salvate de la o soartă mizerabilă

Operațiune de amploare a autoritățile spaniole și române. Zeci de românce, salvate de la o soartă mizerabilă

16 românce au fost salvate în urma unei operațiuni de amploare a autorităților din Spania. Femeile erau obligate să întrețină relații intime contra cost.

Mai multe românce, victime ale traficanților de carne vie, au fost eliberate în urma unei operațiuni de amploare pe care autoritățile din Spania au organizat-o în colaborare cu cele din România.

Nouă membri ai acestei rețele criminale au fost arestați. Aceștia se ocupa cu traficul de persoane în state precum Spania, România și Regatul Unit al Marii Britanii.

Demersul autorităților a început atunci după ce s-a aflat de existența unei organizații criminale foarte bine puse la punct, o rețea a cărei ”bază” era în Tenerife și opera în statele mai sus menționate. Membrii grupării controlau activitățile infracționale legate de prostituție în această zonă a Spaniei.

Operațiunea autorităților a fost împărțită în două părți. În prima parte, dezvoltată în cadrul EUROJUST – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală și în virtutea canalelor existente de cooperare judiciară internațională, a început în Santa Cruz de Tenerife. Acolo, autoritățile române și spaniole au stabilită originea activității infracționale principale, urmând ca victimele să fie eliberate. De asemenea, au fost adunate toate probele necesare arestării.

În urma perchezițiilor, patru la domiciliile din orașele din Tenerife, Adeje și Arona, una la un club din Arona și alta la o reședință din Tetuán, Madrid, polițiștii au găsit mai multe dispozitive de comunicație mobilă extrem de noi și performante, dar și peste 17.000 de euro în numerar.

În partea a doua au fost efectuate arestările, pe baza ordinelor europene.

În România au fost efectuate 16 percheziții la locuințe reședințe private din zona Turda. Polițiștii români au confiscat patru vehicule de ultimă generație și s-a pus sechestru pe două clădiri ce fuseseră achiziționate cu sume obținute din infracțiuni.

Victimele, cele 16 românce, au fost forțate să consume substanțe narcotice, în special cocaină, deseori furnizate chiar de proxeneți, toate cu scopul de a le instituționaliza.

Femeile erau tratate absolut îngrozitor, acestea fiind considerate considerate ”proprietatea grupării”. Femeile au fost hărțuite, batjocorite și constant amenințate, scrie Ziarul Românesc.