Operaţii „de corecţie” pentru Minculescu

Operaţii „de corecţie” pentru Minculescu

Artistul a suportat, aseară, o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea compreselor care fixau ficatul transplantat.

Cristi Minculescu (50 de ani) a fost supus, aseară, unei noi intervenţii chirurgicale, pentru a-i fi schimbate sau îndepărtate unele comprese pe care medicii au fost nevoiţi să le pună în abdomen pentru menţinerea ficatului transplantat în poziţie corectă. Aceste comprese sunt necesare având în vedere diferenţa de mărime dintre ficatul extirpat şi partea de ficat pe care artistul a primit-o de la soţia sa, Rodica. În decursul săptămânii viitoare, cântăreţul urmează să sufere încă o astfel de intervenţie chirurgicală.

„Singura problemă ar fi că ficatul foarte mare, de circa 20 de kilograme, a fost înlocuit cu unul de 700 de grame şi, în timpul operaţiei, a trebuit să-l fixăm în abdomen cu comprese pe care le-am lăsat deocamdată acolo”, a spus unul dintre medicii care a participat la prima intervenţie, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri seara. „Din cauza pericolului ca vasele să se ocluzeze, este necesar să se tamponeze cu comprese şi să se fixeze ficatul într-o poziţie stabilă, cel puţin în primele zile”, a explicat medicul german Pompiliu Piso, de la Spitalul din Regensburg.

„Cele două operaţii sunt intervenţii care fac parte din procedură, nu trebuie să ne speriem. Cristi se simţea bine, şi doctorii au decis să nu mai aştepte încă o zi şi să-l opereze chiar aseară. Deocamdată, Cristi se află la Terapie Intensivă, însă respiră singur, e normal”, a spus Cosmin Nicoară, managerul trupei Iris. Cei patru colegi de trupă ai lui Cristi Minculescu spun că vor să ajungă cât mai repede în Germania, pentru a-l vedea pe artist.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vrem să plecăm spre sfârşitul săptămânii viitoare, încă nu ne-am gândit la o zi, dar ne-am hotărât să mergem cu maşinile, pentru că zilele trecute nu ştiam dacă o să luam avionul sau nu. Ne vom lua şi soţiile cu noi”, a spus Nelu Dumitrescu, liderul formaţiei Iris.

„Ficatul transplantat funcţionează bine”

Echipa de medici din Germania mai spune că porţiunea de ficat transplantat funcţionează foarte bine. Doctorul român Dorel Săndesc, cel care a asistat la transplant şi prieten apropiat al artistului, este de părere că aceste două intervenţii post-transplant nu sunt deloc dificile şi nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni: „Este vorba despre in tervenţii mici ca amploare, nu se compară cu complexitatea unui transplant. Acestea sunt nişte operaţii de corecţie, ţinând cont că volumul ficatului implantat, care este unul nor mal, este mult mai mic decât ficatul care a fost scos, cel patologic. Este o problemă de volum, de aşezare a acestui ficat în acea cavitate mare care a rămas. Intervenţiile nu sunt dificile, operaţia e de mică amploare şi, din punctul acesta de vedere, nu va fi nicio problemă”, a de clarat medicul, pentru Europa FM.

De asemenea, echipa de medici care l-a operat pe Minculescu a ţinut să precizeze că întreaga intervenţie a decurs conform planului, şi atât cântăreţul, cât şi soţia lui, Rodica, se simt bine. Dacă recuperarea decurge conform planului, soţia lui Cristi Minculescu ar putea fi externată într-o săptămână sau două, potrivit medicilor din Germania.

MODIFICĂRI

„Ficatul transplantat stă într-un spaţiu gol”

„Ficatul de 20 de kilograme a fost înlocuit cu un ficat relativ mic, ceea ce înseamnă că acel ficat transplantat stă într-un spaţiu relativ gol. Cavitatea abdominală în decursul vieţii s-a mărit şi e posibil ca grefa care se pune să fie mică şi să se torsioneze, să nu aibă o poziţie stabilă. Acest lucru poate duce la modificarea fluxului de sânge, iar grefa ar putea să nu mai primească sânge cum trebuie. Aceste «pernuţe» se pun ca să ţină ficatul în poziţia favorabilă. Cea de-a doua explicaţie este că la nivelul abdomenului a existat o sângerare, iar feşele au fost puse ca să absoarbă. Nu ştiu care dintre cele două variante au fost posibile în cazul domnului Cristi Minculescu. Intervenţia în sine, în afară de riscul fiecărei operaţii, ca intubarea sau punerea pe masa de operaţie, nu presupune riscuri mari, pentru că se pun nişte meşe, întrebarea este dacă s-a rezolvat motivul pentru care au fost necesare aceste meşe. O astfel de intervenţie poate dura aproximativ două ore”, a spus Doina Hrehoreţ, medic chirurgie hepatică la Spitalul Fundeni. Citiţi şi:

Transplant pentru Cristi Minculescu

Cristi Minculescu „gândeşte pozitiv“

Cristi Minculescu, operat cu succes

Cristi Minculescu, înapoi în ţară

ADRIAN GEORGESCU: Cristi Încă două operaţii pentru Cristi Minculescu