Operat in spital, internat acasa

Operat in spital, internat acasa

Daca va hotarati sa faceti o interventie minora, puteti sugera medicului sa va spitalizeze doar pana seara si sa va continuati tratamentul la domiciliu.

Daca trebuie sa mergeti la spital pentru operatii de mica chirurgie, puteti propune medicilor sa va interneze in regim de o zi. Asta inseamna ca, dupa ce vi s-au facut analizele si interventiile specifice, puteti merge sa dormiti si sa mancati acasa. In felul acesta va veti simti mai bine din punct de vedere psihic, iar spitalul va face economii.

Nu trebuie sa va internati in spital pentru avort

Interventiile care se preteaza la astfel de internari sunt, in general, cele din sfera ORL (operatiile de scoatere a polipilor ori amigdalelor), ginecologie, dermatologie, oftalmologie.

Chirurgia de o zi, practicata la noi mai mult in regim privat, a inceput sa ia amploare si in spitalele de stat, din cauza micsorarii numarului de paturi, dar si in urma necesitatii de a face economii. Pacientul este internat dimineata, operat imediat dupa ce i se fac analizele si supravegheat pana seara, cand, teoretic, ar trebui sa fie in afara oricarui pericol.

In Spitalul Colentina din Bucuresti se fac intre 20 si 30 de astfel de internari intr-o singura zi, in special in cazul intreruperilor de sarcina, endoscopiilor sau colonoscopiilor.

„In niciun caz nu mai putem ajunge la trei- patru zile de spitalizare pentru astfel de interventii minim-invazive”, spune Petre Cosareanu, directorul spitalului.

Majoritatea pacientilor prefera sa stea acasa

Regimul internarilor de o zi a fost adoptat, de la inceputul anului, si de Institutul de Pneumologie „Marius-Nasta” din Bucuresti, dar numai pentru bolnavii cronici.

„Este o formula de viitor, care nu ne obliga la costurile pe care le presupune o internare clasica. Se pot face toate investigatiile necesare unui pacient, fara a mai suporta adaosurile legate de cazare”, explica medicul Emilia Crisan, directorul medical al spitalului.

Medicul pneumolog Florin Mihaltan a observat ca multi dintre pacienti prefera sa stea acasa pentru ca se simt mult mai bine psihic. „Daca bolnavii sunt urmariti periodic si trebuie doar sa-si recupereze diverse analize, nu are rost sa ii tinem in spital”, explica medicul. Internarile de o zi ar putea fi eficiente si in cazul celor care au nevoie de stabilirea unui diagnostic.

Desi s-ar preta la intrenarea de o zi, bronhoscopiile (interventii minim-invazive care analizeaza amanuntit starea plamanilor), dar si tomografiile computerizate nu se fac inca in acest regim. Ele sunt foarte costisitoare si n-ar fi decontate de Casa Nationala de Asigurari, sustin directorii de spital.

Consiliere psihiatrica si o masa gratis

Bolnavii cu afectiuni psihice tratati in Spitalul „Alexandru Obregia” din Capitala pot beneficia, de asemenea, de spitalizarea de zi. Astfel, ei pot primi tratament psihiatric, consiliere si pot merge la ateliere de reintegrare sociala, fara sa ramana peste noapte in spital. In aceste conditii, pacientii primesc doar o masa.

„Avantajul este ca pacientii beneficiaza de tratament, iar seara se pot vedea din nou cu familia. Spitalul castiga si el, deoarece nu se mai cheltuiesc bani pentru utilitati si pentru cele trei mese pe zi”, detaliaza managerul George Cristian Marcu.

Ne puteți urmări și pe Google News