Ocazie rară de a-i vedea la faţă pe celebrii "mascaţi", spaima infractorilor şi cei mai buni luptători ai poliţiştilor din ţară. Serviciile judeţene de intervenţie rapidă şi-au trimis la Bucureşti cei mai buni reprezentanţi care se confruntă în cea de a treia ediţie a Cupei Structurilor Speciale de Intervenţie din Poliţia Română, competiţie organizată de SIAS.
Echipaţi cu tot arsenalul din dotare – arme, răngi, berbeci de spart uşile etc. – luptătorii trupelor de intervenţie rapidă au de străbătut diferite trasee şi obstacole pe parcursul cărora împuşcă "infractori", sparg uşi ori salvează ostateci.
Timp de trei zile, 252 de "mascaţii" din 42 de judeţe au de trecut, contra timp, teste care le pun în valoare calităţile:probe de anduranţă fizică, îndemînare, rezistenţă, precizie în tragere ori salvare de ostatici.
Prima fază a concursului a avut loc ieri, în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov, pe malul râului Argeş şi în Centrul de pregătire "General Corneliu Stoicheci" al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti. 
"Din partea fiecărui judeţ participă cinci-şase luptători ai structurilor de intervenţie rapidă din cadrul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie. Ieri, au fost două probe combinate de anduranţă, rezistenţă abilităţi tactice precizie în tragere şi salvare de ostateci", a explicat şeful SIAS, comisarul şef Teodor Stanca.
"Căpetenia mascaţilor" a mai precizat că, astăzi, în poligonul Jandarmeriei Române au loc alte două probe. "Se pune accent pe pregătirea fizică, perfecţionarea abilităţilor şi tragerea cu armament la ţinte", a precizat comisarul şef Stanca. "Uite un bonus", a spus el, arătând un luptător din Brăila care tocmai doborâse o ţintă în mişcare.
La rândul său, comisarul şef Alexandru Scurtu, adjunctul şefului SIAS a precizat că se efectuează trageri cu pistolul mitralieră (PM) şi cu pistolul. "Dacă luptătorul trage într-o ţintă greşită e penalizat cu două minute iar dacă nu o nimereşte e penalizat cu trei minute", a explicat comisarul şef Scurtu. Acesta a coordonat partea de concurs dintr-un alt poligon al Jandarmeriei în care "mascaţii" au trecut probe de anduranţă în poligon tactic, cu intrări în clădiri pentru neutralizarea infractorilor unde s-a pus accent pe reţinerea fizionomiei unui presupus agresor. "Forţa braţelor este foarte importantă în această fază a concursului", a mai adăugat adjunctul SIAS.
Mâine, întrecerea se va încheia cu ultima probă şi cu premierea celor mai buni luptători. "Vor fi probe de anduranţă fizică, de trecere de obstacole, de căţărare, de săpat, de trecut prin apă…", a dezvăluit şeful SIAS.