Opera Tosca, de Giacomo Puccini, în transmisie live din Valencia (Spania) se vede, astăzi, în Timişoara, Cluj – Napoca, Turda şi Piteşti. În Piaţa Unirii din Timişoara s-a amplasat un ecran uriaş.
Pentru timişoreni s-a amplasat un ecran uriaş în Piaţa Unirii, unde melomanii sunt aşteptaţi începând cu ora 21.00, pentru a gusta, în stradă, un act cultural deosebit. Luni, 13 iunie, a doua zi de Rusalii, spectacolul de operă în trei acte Tosca de Giacomo Puccini, va fi preluat în direct de la Palau de les Arts Reina Sofia din Valencia (Spania), în cadrul proiectului european “Viva Europa 2011, European Year of Volunteering".
"Această iniţiativă culturală are drept scop promovarea voluntariatului ca o expresie a implicării cetăţenilor în viaţa comunităţii şi totodată îşi propune ca transmisiunea în direct a operei “Tosca" de Giacomo Puccini să evidenţieze forţa inovatoare a artei, culturii şi tehnologiei", au anunţat organizatorii.
Viva Europa 2011 este o acţiune inclusă în calendarul de evenimente al UE în cadrul Anului European al Voluntariatului, care se află sub patronajul direct al Vivianei Reding, vice-preşedintele Comisiei Europene, responsabilă pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie. Un număr de 55 de oraşe din UE transmit simultan Tosca, iar cinci dintre ele sunt în ţara noastră. Ca şi în celelate oraşe din afara ţării, accesul este gratuit.
Distribuţia spectacolului este excepţională
Opera din Valencia aduce în oraşele României un altar neobişnuit: icoana Mariei Magdalena, pictată de Mario Cavaradossi la "Sant’Andrea della Valle" din Roma, cea mai celebră biserică din universul artistic al lui Giacomo Puccini.
Distribuţia spectacolului este una excepţională. Ucraineanca Oksana Dyka va fi "Tosca", alături de un frumos "Cavaradossi" interpretat de spaniolul Jorge de León. Lor li se alătură britanicul Bryn Terfel, în "Scarpia" şi finlandezul Mika Kares în rolul "Angelotti". Dirijor este Zubin Mehta.
Prima "Tosca" a fost soprana Hariclea Darclée
Premiera operei Tosca, de Giacomo Puccini, a avut loc pe 14 ianuarie 1900. Până atunci însă, naşterea celebrei opere a traversat o poveste fascinantă.
Piesa originală, scrisă de Victorien Sardou, a fost produsă în 1887 la Paris şi văzută de Puccini în Milano. Compozitorul i-a cerut editorului său să cumpere imediat drepturile de la Sardou, dar acestea au fost cumpărate abia în 1893 pentru a fi date unui alt compozitor, Alberto Franchetti. Illica a scris libretul său şi în octombrie 1894 Franchetti, Ricordi, Illica şi Giuseppe Verdi s-au întâlnit cu Sardou să-i prezinte libretul.
Verdi a fost fascinat de această tragedie, dar a refuzat să compună muzică pentru ea dacă Sardou nu schimba finalul. Peste câteva luni şi Franchetti a admis că nu poate compune muzică pentru piesă, aşa că i s-a cerut lui Puccini să o facă. Ofensat că nu a fost prima opţiune, a acceptat la insistenţele lui Verdi, şi a început să lucreze la piesă în 1896.
A durat trei ani compunerea operei, iar pentru că era voprba despre Cetatea Eternă, a decis ca premiera să fie prezentată chiar în Roma, la Teatrul Constanzi. Prima "Tosca" a fost soprana Hariclea Darclée, iar în public s-au aflat Regina Margherita, prim-ministrul Pelloux şi mulţi compozitori. Succesul a fost răsunător, menţionează literatura de specialitate.