Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a declarat că marii poluatori au responsabilitatea clară de a reduce emisiile. Sau riscă o catastrofă mondială.
„Pacificul este astăzi cea mai vulnerabilă zonă a lumii”, a declarat el pentru BBC la reuniunea liderilor Forumului Insulelor din Pacific din Tonga. „Există o nedreptate enormă în legătură cu Pacificul. Și acesta este motivul pentru care sunt aici”.
„Insulele mici nu contribuie la schimbările climatice. Dar tot ceea ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice este multiplicat aici”. Dar, în cele din urmă, „mările în creștere ne vor lovi pe toți”, a avertizat el într-un discurs la forum, în timp ce ONU publică două rapoarte separate privind creșterea nivelului mărilor și modul în care acestea amenință națiunile insulare din Pacific.
O triplă problemă
Raportul Organizației Meteorologice Mondiale privind starea climei în Pacificul de Sud-Vest arată că această regiune se confruntă cu o triplă problemă: creșterea accelerată a nivelului mării, încălzirea oceanelor și acidificarea. O creștere a acidității mării deoarece aceasta absoarbe din ce în ce mai mult dioxid de carbon.
„Motivul este clar: gazele cu efect de seră, generate în mod covârșitor de arderea combustibililor fosili, încălzesc planeta noastră”, a declarat Guterres într-un discurs rostit în cadrul forumului.
„Marea preia căldura. La propriu”.
Tema din 2024
Tema din acest an, reziliența transformatoare, a fost testată în ziua deschiderii. Asta când noul auditoriu a fost inundat de ploi abundente, iar clădirile evacuate din cauza unui cutremur.
„Este o reamintire atât de dură a cât de volatile sunt lucrurile în regiunea noastră și cât de important este că trebuie să ne pregătim pentru orice”, a declarat pentru BBC Joseph Sikulu, director pentru Pacific la 350, un grup de militanți pentru schimbările climatice.
Nu departe de locul de desfășurare a avut loc o paradă stradală, cu dansatori reprezentând regiunea. Inclusiv insularii din strâmtoarea Torres, tonganii și samoanii. La începutul paradei, pe un banner mare scria: „Nu ne înecăm, luptăm”. Un altul spunea: „Nivelul mării crește - la fel și noi”.
O provocare pentru umanitate
Aceasta este ecoul unei provocări care amenință să distrugă lumea lor. Echipa de acțiune pentru climă a ONU a publicat un raport intitulat „Surging Seas in a Warming World”. Acesta arată că nivelul mediu global al mărilor crește într-un ritm fără precedent în ultimii 3.000 de ani.
Potrivit raportului, nivelurile au crescut în medie cu 9,4 cm în ultimii 30 de ani. Dar în Pacificul tropical, această cifră a ajuns până la 15 cm.
„Este important ca liderii, în special cei din Australia și Noua Zeelandă, să vină și să fie martori la aceste lucruri, dar și la reziliența poporului nostru”, a declarat Sikulu.
„O parte esențială a culturii tongane este abilitatea noastră de a fi capabili să continuăm să fim bucuroși în timpul adversității noastre și acesta este modul în care ne practicăm reziliența și să vedem și să fim martori la acest lucru, cred că va fi important.”
Participarea ONU
Aceasta este a doua oară când secretarul general Guterres participă la reuniunea liderilor Forumului Insulelor din Pacific. Reuniunea anuală aduce laolaltă lideri din 18 insule din Pacific. Inclusiv Australia și Noua Zeelandă.
În timp ce liderii se adunau pentru ceremonia oficială de deschidere, o ploaie puternică a provocat inundații extinse. La scurt timp după aceea, un cutremur cu magnitudinea 6,9 a lovit regiunea Tonga, subliniind cât de vulnerabilă este aceasta.
În 2019, Guterres a călătorit în Tuvalu, unde a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului mărilor. Cinci ani mai târziu, el spune că a văzut schimbări reale.
„Vedem peste tot un angajament enorm de a rezista. Un angajament de a reduce impactul negativ al schimbărilor climatice”, a declarat el pentru BBC. „Problema este că insulele din Pacific suferă, de asemenea, o altă mare nedreptate. Instrumentele financiare internaționale care există pentru a sprijini țările aflate în dificultate nu au fost concepute pentru țări ca acestea.”
Nivelul mării amenință traiul
Luni, Guterres a vizitat comunitățile locale al căror trai este amenințat de creșterea nivelului mării. Acestea așteaptă de șapte ani să se ia o decizie cu privire la finanțarea unui dig.
„Birocrația, complexitatea, lipsa sentimentului de urgență pentru că este o insulă mică, departe”, a spus el, citând eșecurile sistemului financiar internațional. În special atunci când vine vorba de statele insulare mici, în curs de dezvoltare.
„Există promisiuni de creștere a fondurilor disponibile pentru adaptare în țările în curs de dezvoltare. Dar adevărul este că suntem departe de ceea ce este necesar. De solidaritatea necesară pentru ca aceste țări să poată exista”.
Mulți dintre insularii din Pacific prezenți la conferință îl arată cu degetul pe cel mai mare donator și emițător din regiune - Australia.
Vina Australiei
La începutul acestui an, prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că Australia își va crește producția și utilizarea gazului până în „2050 și după”, în ciuda apelurilor de a elimina treptat combustibilii fosili.
„Există o responsabilitate esențială a marilor poluatori”, a declarat Guterres când a fost întrebat de BBC ce mesaj are pentru emitenții regionali precum Australia.
Fără aceasta, lumea va depăși pragul de 1,5°C stabilit în Acordul de la Paris din 2015. Acest acord vizează limitarea încălzirii globale la „mult sub” 2C până la sfârșitul secolului și „continuarea eforturilor” pentru a menține încălzirea în limita mai sigură de 1,5C.
Reducerea temperaturii
„Numai prin limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius avem o șansă de a preveni prăbușirea ireversibilă a calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest. Și dezastrele care ar urma”, a declarat Guterres.
„Acest lucru înseamnă reducerea emisiilor globale cu 43% până în 2030 și cu 60% până în 2035 comparativ cu nivelurile din 2019”. Cu toate acestea, anul trecut, emisiile globale au crescut cu 1 %.
„Există o obligație pentru G20, care reprezintă 80% din emisii. Există o obligație pentru ei să se unească pentru a garanta o reducere a emisiilor acum”, a declarat Guterres.
El a menționat G20, precum și corporațiile, care sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile mondiale. : „Acestea au responsabilitatea clară de a inversa tendința actuală. Este timpul să spunem „destul””, a mai spus el, conform bbc.com