Evenimentul Zilei > International > ONU s-a reunit de urgență. Rachetele lansate de Coreea de Nord au creat panică generală
ONU s-a reunit de urgență. Rachetele lansate de Coreea de Nord au creat panică generală

ONU s-a reunit de urgență. Rachetele lansate de Coreea de Nord au creat panică generală

Trei state europene au cerut o reuniune a consiliului de securitate după ultimul test cu o rachetă nord-coreeană lansată de pe un submarin.

Această cerere intervine în timp ce negocieri între SUA şi Coreea de Nord urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii în Suedia cu privire la capacităţile nucleare ale acestei ţări.

Potrivit celor trei ţări europene, asupra Coreei de Nord trebuie menţinută presiunea. La sfârşitul lunii august, după un test de lansator de rachete multiple, aceşti trei membri ai Consiliului de Securitate ceruseră deja o reuniune cu uşile închise a acestui for.

Această sesiune s-a terminat atunci cu o declaraţie a celor trei ţări care sublinia necesitatea de a se menţine sancţiunile internaţionale împotriva Phenianului.

Coreea de Nord este vizată de trei regimuri de sancţiuni adoptate în 2017 de ONU pentru a o face să-şi stopeze programele de armament nuclear şi balistic. Ele urmăresc în special restricţii ale importurilor de petrol şi interdicţii legate de exporturile nord-coreene de cărbune, peşte şi textile.

De la reapropierea dintre Coreea de Nord şi SUA, China şi Rusia solicită o ridicare a sancţiunilor pentru denuclearizarea peninsulei. Până în prezent, SUA au refuzat această perspectivă.

Coreea de Nord a afirmat joi că a lansat cu o zi în urmă o rachetă balistică de pe un submarin, într-o „nouă fază” a programelor sale de armament.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: