ONU, constatare surprinzătoare. Ce mișcare a făcut Putin în Georgia

ONU, constatare surprinzătoare. Ce mișcare a făcut Putin în Georgia Vladimir Putin. Sursa foto> Arhiva EVZ

Misiunea de monitorizare a Uniunii Europene în Georgia a constatat o diminuare a numărului de soldaţi ruşi în regiunile secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, aflate sub controlul Moscovei,

Oficialii misiunii ONU din Georgia au remarcat că prezența trupelor ruse, în cele două republici separatiste, s-a diminuat. "Ei de asemenea au transferat multă tehnică", a declarat agenţiei de presă citate şeful misiunii europene, diplomatul grec Dimitrios Karabalis.

Cu toate acestea, chiar şi după 15 ani după ce Georgia şi Rusia s-au luptat într-un scurt război în august 2008, Karabalis nu vede nicio mişcare spre o posibilă soluţionare a conflictelor din cele două regiuni separatiste.

Aproximativ 200 de observatori ai UE patrulează în prezent de partea georgiană a frontierei administrative de 390 de kilometri cu Osetia de Sud şi a liniei de 150 de kilometri cu Abhazia.

Ne puteți urmări și pe Google News
sediul ONU

Secretarul General al ONU a dispărut. Accident aviatic sau execuție comandată? © Diego Grandi | Dreamstime.com

Observatorii europeni, între care şi 23 de poliţişti germani, sunt desfăşuraţi direct în faţa trupelor ruse ce staţionează dincolo de linia de delimitare. Karabalis a mai declarat pentru DPA că, la ora actuală, nu vede niciun pericol acut de izbucnire a unui conflict deschis în această zonă.

Concluziile prezentate de oficiali ai ONU, după misiunea de cercetare de pe teritoriul Georgiei

"Nu au nici personal şi nici echipamente pentru aşa ceva", a adăugat şeful Misiunii UE, indicând că acelaşi lucru este valabil şi pentru partea georgiană.

Tensiunile pot degenera în violenţe în orice moment, remarcă diplomatul grec: "Încercăm să menţinem situaţia calmă aici. O scânteie mică ar putea declanşa un mare incendiu".

Rusia a înlocuit trupele experimentate şi antrenate pe care le avea desfăşurate la bazele sale din Osetia de Sud şi Abhazia cu soldaţi fără experienţă şi grăniceri nefamiliarizaţi cu situaţia din zonă. Trupele mai experimentate sunt trimise să lupte în Ucraina.

"Nu ştiu cine suntem, nu sunt pregătiţi. Este un risc de securitate", afirmă şeful Misiunii de monitorizare a UE în Georgia. "Din acest motiv distribuim pliante în limba rusă pentru a le explica ceea ce facem", a mai spus oficialul de la ONU.

sursa: Agerpres