Europa nu trebuie să le întoarcă spatele migranților, avertizează Organizația Națiunilor Unite.
Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, spune că pandemia de coronavirus, care a determinat numeroase ţări din Uniunea Europeană să-şi închidă frontierele, nu trebuie să-i priveze de refugiu pe solicitanţii de azil şi nici să-i oblige să se întoarcă din drum.
Potrivit acestuia, „toate statele îşi administrează frontierele în contextul acestei crize unice aşa cum înţeleg”, în timp ce Covid-19 a infectat peste 217.000 de persoane şi a făcut peste 9.000 de morţi în lume.
„Dar aceste măsuri nu trebuie să antreneze închiderea căilor spre azil sau să forţeze oamenii să se întoarcă spre situaţii în care sunt în pericol”, a avertizat el într-un comunicat, în timp ce UE a decis să-şi închidă frontierele externe pentru 30 de zile.
„Soluţii există” pentru a-i lăsa să intre pe refugiaţi, asigurându-se totodată că nu sunt purtători ai virusului sau că ei nu vor fi în contact cu populaţii locale, a opinat Filippo Grandi. „Dacă un risc sanitar este identificat, dispozitive de control pot fi desfăşurate, cu teste de depistare, plasare în carantină, între alte măsuri”, potrivit acestuia.
Filippo Grandi a subliniat că în aceste timpuri dificile nu trebui „să-i uităm pe cei care fug de război şi de persecuţii. Mai mult ca niciodată, ei au nevoie - noi toţi avem nevoie - de solidaritate şi de compasiune”.
Potrivit ONU, peste 70 de milioane de persoane în lume au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din cauza conflictelor, persecuţiilor, violenţei şi a abuzurilor, dintre care 20 de milioane sunt refugiaţi.
UNHCR estimează că 84% dintre refugiaţi trăiesc în ţări cu venit mic sau mediu, ale căror sisteme de sănătate, apă şi salubritate sunt cele mai plecare.