Moartea, la 84 de ani, a Monicăi Lovinescu, o mare personalitate a luptei anticomuniste şi a exilului românesc, a îndoliat de două zile societatea românească.
Cei care doresc să o comemoreze pe Monica Lovinescu pot veni, joi, la Casa Lovinescu din Bucureşti, deschisă special în acest scop între orele 11.00 şi 13.00. Fosta casă a criticului Eugen Lovinescu e situată pe Bd. Kogălniceanu, nr. 49. Tot joi, trupul neînsufleţit al scriitoarei va fi depus la Biserica Română din Paris, de pe Jean de Beauvais (în Cartierul Latin), iar slujba de înmormântare va fi oficiată de la ora 13.15 de un sobor de preoţi, printre care şi Iulian Nistea.
Incinerarea se va face joi, de la ora 15.00. Rămăşiţele sale şi ale lui Virgil Ierunca vor fi aduse, în următoarele săptămâni, în România. Mai multe asociaţii, organizaţii şi persoane fizice, printre care Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei pentru Condamnarea Comunismului, au adresat, ieri, o scrisoare deschisă preşedintelui şi premierului, prin care solicită decretarea doliului naţional în ziua înmormântării Monicăi Lovinescu, precum şi acordarea post-mortem a celor mai înalte distincţii din partea statului. Totul a pornit de la demersul iniţiat, în ziua morţii Monicăi Lovinescu, de Alianţa Civică şi de vicepreşedintele acesteia, Sorin Ilieşiu. Mai multe organizaţii de revoluţionari susţin această cerere. Preşedintele Băsescu i-a conferit ieri, post-mortem, Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Ofiţer. În ierarhia distincţiilor, ordinul conferit de Băsescu este cu o treaptă mai înalt decât cel care i-a fost acordat scriitoarei în 1999, de către Emil Constantinescu.