OMV Petrom pregăteşte disponibilizări. Sindicaliştii independenţi nu le vor

OMV Petrom pregăteşte disponibilizări. Sindicaliştii independenţi nu le vor

O parte din liderii de sindicat din cadrul OMV Petrom SA susţin că nu sunt de acord cu disponibilizările a peste 800 de angajaţi.

Până la 1 octombrie 2012, peste 600 de operatori din cadrul OMV Petrom SA vor primi decizia de disponibilizare. Alături de ei, alţi 200 de angajaţi de la reparaţii-întreţinere vor fi concediaţi.

Negocierile conducerii OMV Petrom SA cu liderii sindicali au început la finele lunii iunie, însă liderii sindicali independenţi din cadrul societăţii amintite spun că proiectul de reorganizare propus de conducerea societăţii nu are acoperire în realitate. "Acest proiect a primit titlul de «Optimizarea operării», dar nu are niciun fundament în realitate, obiecţiile mele şi ale colegilor mei fiind trimise conducerii OMV Petrom. Este un proiect întocmit de oameni care nu au nicio treabă cu realitatea din teren. Nu poţi disponibiliza chiar operatorii de extracţie liniori, care asigură chiar activitatea de bază a societăţii", spune Mirel Bălăşoiu, liderul Petrosind Craiova.

"Nu dau pe nimeni afară"

Cu 850 de angajaţi reprezentaţi, cel mai mare sindicat independent din cadrul OMV Petrom SA este cel de la Suplacu de Barcău. Liderul acestui sindicat, Lucian Gal, nu este nici el de acord cu aceste disponibilizări. "Am participat la începutul acestor discuţii, am vorbit şi cu ceilalţi colegi ai mei şi noi nu o să semnăm nicio decizie de disponibilizare", declară Gal, liderul SLI Suplac Marghita. În prezent, în cadrul OMV Petrom SA mai lucrează aproximativ 20.500 de angajaţi. Cei mai mulţi sunt afiliaţi sau fac parte din sindicate afiliate Sindicatului naţional "Petrom - Energie", condus de Liviu Luca. Sindicaliştii independenţi, care reprezintă peste 2.000 de angajaţi, s-au afiliat Federaţiei sindicale Energetica.

Discuţii cu Luca

În contextul în care sindicaliştii independenţi refuză disponibilizările, conducerea OMV Petrom SA poartă discuţii cu sindicatul condus de Liviu Luca. Ultima întâlnire cu acesta a avut loc pe 24 iulie, întâlnire la care au participat şi preşedintele Comisiei de supraveghere OMV Petrom, Gerhard Roiss, alături de Georg Horacek, Senior Vice President al OMV. Solicitaţi de Evenimentul Zilei, reprezentanţii OMV Petrom SA nu au făcut publice concluziile întâlnirii de la finele lunii iulie. Ceilalţi reprezentanţi sindicali nu au participat la această întâlnire. "Noi nu am fost chemaţi. Dar nu mă tem de faptul că cei din conducerea OMV Petrom ar putea face disponibilizările pe criterii de apartenenţă sindicală, până acum conducerea companiei a fost corectă din acest punct de vedere", declară Constantin Maria, liderul de sindicat al Sindicatului Petrol Drăgăşani.

Luca, favorizat?

Evenimentul Zilei a dezvăluit recent că Sindicatul condus de Liviu Luca a primit inclusiv susţinere financiară din partea OMV Petrom: aproximativ două milioane de euro, bani alocaţi pentru diferite programe de specializare profesională. De altfel, potrivit unor surse din domeniu, directorul de Resurse Umane, Cristina Ionescu, a dispus achiziţionarea unei autoturism VW Touareg, care să fie utilizat de conducerea Sindicatului condus de Liviu Luca. Asta în condiţiile în care pentru funcţionarea respectivului sindicat, OMV Petrom acoperă mai toate cheltuielile: chirie, combustibil etc. Una situaţiile reclamate de sindicaliştii independenţi este cea legată de acordarea biletelor de odihnă pentru angajaţii Petrom. "Biletele pot fi luate numai de la sindicatele afiliate «Petrom Energie», ceea ce nu mi se pare chiar corect", susţine Constantin Maria.

Ne puteți urmări și pe Google News