OMV Petrom a scumpit din nou benzina și motorina. Care sunt noile prețuri la pompă

Sursa foto : arhiva EVZ

Carburanții s-au scumpit la 1 ianuarie 2023 după eliminarea compensării de 50 de bani, acordată de Guvern. OMV Petrom a majorat însă din nou prețurile zilele trecute.

Compania OMV Petrom a scumpit de două ori carburanți în acest an. Prima majorare a fost înregistrată la toate companiile la 1 ianuarie, dată de la care a fost eliminată compensarea de 50 de bani la carburanți, acordată de Guvern. Atunci litrul de motorină s-a scumpit cu 38 de bani, iar cel de benzină cu 36 de bani.

O nouă majorare

OMV Petrom a majorat însă din nou prețurile la benzină și motorină zilele trecute, fiind prima companie de pe piața din România care face acest lucru. Astfel, la stațiile OMV Petrom prețul unui litru de benzină standard este între 6,29 lei și 6,35 lei, iar cel pentru motorină este între 7,50 lei și 7,53 lei pe litru, potrivit antena3.ro.

Pentru a contracara majorarea prețurilor la carburanți, Guvernul a redus accizele, însă în acest moment nu este însă foarte clar exact care va fi valoarea acestora, în 2023.

Valoarea accizelor

Un act normativ, publicat în data de 20 de decembrie în Monitorul oficial, arată că în 2023 aceste accize vor scădea simțitor până la 1.656 lei pe litrul de benzină și 1.518 lei pe litrul de motorină.

În schimb, Ministerul Finanțelor avansează alte cifre și anunță că trebuie respectate directivele europene. Se pare că nivelul accizelor stabilit prin legea din 20 decembrie este mai mic decât minimul stabilit în Uniunea Europeană. Potrivit Ministerului Finanțelor acciza va fi de 1.776 lei pe litrul de benzină și 1.632 lei pe litrul de motorină.

„Având în vedere că nivelul accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină prevăzut la nr. crt.10 – 12, în coloana 4 din anexa nr. 1, este mai mic decât nivelul minim prevăzut în tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, al cărui echivalent în lei se stabileşte utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă”, a anunțat Ministerul Finanțelor.