Evenimentul Zilei > Actualitate > Omul lui Vîntu, în reţeaua SRL-urilor din jurul familiei lui Oprescu
Omul lui Vîntu, în reţeaua SRL-urilor din jurul familiei lui Oprescu

Omul lui Vîntu, în reţeaua SRL-urilor din jurul familiei lui Oprescu

Modelul achiziţiilor, cu o singură ofertă şi un singur câştigător de la Spitalul Colentina, este copiat la indigo de celelalte din subordinea Primăriei Capitalei.

Responsabilitatea selectării furnizorilor de echipamente medicale este pusă de primarul Capitalei în sarcina directorilor.
Sorin Oprescu susţine, în răspunsul pentru EVZ, că toate achiziţiile s-au făcut la propunerea acestora: "Toate achiziţiile au fost făcute la propunerea directorilor de spitale. Achiziţia propriu-zisă s-a realizat prin licitaţii organizate conform legii, nu de către Primărie, ci chiar de către spitale", susţine primarul general al Capitalei.
Dacă Sorin Oprescu afirmă că directorii de spitale au responsabilitatea achiziţionării echipamentelor medicale, în schimb, Bogdan Andreescu, directorul spitalului Colentina, invocă faptul că tipul de aparatură medicală este dictat de medici: "În primul rând, noi (n.r.- directorii de spitale) nu facem specificaţiile tehnice, astea sunt făcute de doctori. Mi s-a răspuns de către medici că ei vor un anumit echipament medical pentru că pe acel aparat ştiu să lucreze".
Sereleurile conectate la interesele familiei Oprescu au vândut, în ultimii doi ani, cele mai multe echipamente către Spitalul Colentina, care se află la două străzi distanţă de sediul reprezentanţei off-shore-ului cipriot.
Fie că sunt contracte atribuite prin negociere, fără anunţ de participare, fie că sunt licitaţii, toate cele şapte SRL-uri ajung să câştige contractele în diverse combinaţii.
Ca exemplu, conducerea spitalului a organizat o negociere fără anunţ de participare pentru achiziţionarea de aparatură medicală în valoare de 3 milioane de lei, în februarie 2010. Câştigătoare au fost declarate două SRL-uri din reţea: P.M. Medical Farm Equipment şi R.M.B. Inter Med Solutions SRL.
Doctorul Bogdan Andreescu, directorul spitalului Colentina, explică această grabă prin faptul că risca să rămână fără monitoare în sala de operaţie. "Am trimis cereri de ofertă către 15 firme. Au venit şi firmele mari, dar şi SRL-urile de bloc. Care-i problema? Puteam să spun, dom’le ţie nu-ţi dau? Din moment ce oamenii au venit, n-ai cum să-i refuzi", explică, vizibil iritat, Andreescu.
El spune că numărul firmelor interesate de licitaţiile din spitalele bucureştene a crescut după trecerea lor la Primăria Capitalei: "Eu cred că acest grup de SRL-uri îl întâlniţi la toate spitalele. Pentru că n-au cum altfel, nu sunt atâtea firme. Cu siguranţă sunt, deci n-au cum să nu fie. Pe de altă parte, este singura filieră pe care o ştiţi dumneavoastră?"
Modul de operare
Directorul spitalului Colentina ne descrie şi modul cum colaborează aceste SRL-uri: "Gemedica e un integrator. Ei pot să distribuie, să pună într-un pachet marfa unul de la altul că asta înseamna integrare. Adică, dacă se cere un echipament într-un lot şi tu nu ai acel aparat poţi să-l cumperi din altă parte. Pot să facă asocieri între ei".
O serie de alţi jucători de pe piaţa echipamentelor medicale, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, susţin că majoritatea caietelor de sarcini din spitalele bucureştene sunt făcute după documentaţia tehnică ale unui anumit producător de echipamente medicale-gigantul american Covidien cu vânzări anuale de 10 miliarde de dolari- al cărui distribuitor pe piaţa românească este Gemedica SRL.
"Caietele de sarcini (…) au fost întocmite de către unitatea sanitară cu respectarea legii", susţine Marius Savu, directorul general al ASSMB. Laszlo Kiss, director comunicare al Covidien AG pentru Pieţele Emergente, nu doreşte să dezvăluie detalii legate de afacerile distribuitorului său pe piaţa românească:" Romania este probabil printre pieţele cu cel mai mare potenţial pentru noi în estul Europei. (…) Vă rog să înţelegeti că, din cauza politicilor companiei noastre, nu putem dezvălui date sau informaţii legate de distribuitorii noştri sau de structura de distribuţie".

Sorin Oprescu nu a răspuns întrebărilor legate de relaţia sa cu fostul său asociat, Cătălin Galea.
Model copiat la alte spitale
Modelul negocierii de la Colentina se repetă şi la alte spitale din subordinea ASSMB, cum ar fi Malaxa, Carol Davila, Burghele, Colţea etc., unde, de asemenea, se prezintă o singură ofertă care automat iese câştigătoare. Firmele din reţeaua integratorului Gemedica sunt cele care câştigă detaşat şi la aceste spitale.
DE LA FNI LA SĂNĂTATE
Unul dintre cei mai controversaţi furnizori de echipamente pentru spitalele bucureştene este Alexandru Saidac, un vechi prieten al lui Sorin Ovidiu Vîntu, alături de care apare ca învinuit în dosarul FNI.
Saidac a fost ad ministrator la Gelsor Network SA, actuala Imobiliar Network 2002 SA, firmă implicată în recentul scandal Petromservice. Alexandrul Saidac a fost administratorul Gemedica SRL, compania lui Cătălin Galea, prietenul şi asociatul lui Sorin Oprescu.
În martie 2010, Saidac a înfiinţat, alături de soţia sa, firma Alsa Imed al cărui prim contract cu spitalele bucureştene a fost dotarea cu echipament medical de 1,8 milioane lei a maternităţii Giuleşti, după incendiul devastator din august 2010.
Firma Alsa Imed are un succes fulminant, reuşind, în doar nouă luni, să realizeze din vânzarea de echipamente medicale către spitalele din subordinea lui Sorin Oprescu o cifră de afaceri impresionantă: 26 de milioane de lei de la 0.

Alexandru Saidac nu a dorit să răspundă întrebărilor "Evenimentului zilei" legate de afacerile sale cu echipamente medicale.
Vezi AICI care e valoarea contractelor SRL-urilor cu spitalele în perioada 2007-2011

Vezi AICI cum au crescut afacerile SRL-urilor după ce Sorin Oprescu a ajuns primar general al Bucureştiului
Vezi AICI care sunt cele mai mari contracte câştigate de cele şapte SRL-uri
Nu rataţi ziarul nostru de miercuri cu noi dezvăluiri despre mafia spitalelor bucureştene.
Citiţi şi:

  • EXCLUSIV EVZ. Sorin Oprescu, Naşul mafiei spitalelor bucureştene
  • Cum pun SRL-uri de apartament mâna pe banii spitalelor