Unul dintre cei mai bogați oameni din România, un an și jumătate după gratii. INTERCEPTAREA care l-a înfundat pe Carabulea
- Traian Deleanu
- 26 aprilie 2012, 15:34
„Ocupă-te de el, spune-i că intră din partea casei”, acesta a fost ordinul transmis telefonic de Ilie Carabulea către șeful de service. Cel de care trebuia să se ocupe era Florin Apostu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie Sibiu, iar cadoul era revizia la un Audi A8, care costa 4.000 de lei. Ilie Carabulea este adevăratul stăpân al județului Sibiu. Dintr-o clipă în alta este așteptat să se prezinte în arest.
UPDATE, 13.03: Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Alba Iulia, valoarea reviziei tehnice la maşina cumpărată în leasing de procurorul Florin Apostu a costat aproximativ 4.000 de lei, sumă pe care procurorul nu a mai achitat-o.
„La tine se află domnul Apostu. Îşi schimbă filtrele şi ce mai are pe maşină. Da? (...) Ocupă-te de el, cheamă-l la cafea, ocupă-te că-i prietenu' meu... şi totul... spune-i că intră din partea casei", i-a spus Ilie Carabulea şefului de service aflat în cadrul Holdingului Atlassib, unde Apostu şi-a dus maşina la reparat, potrivit interceptărilor făcute de DNA. În ciuda faptului că Ilie Carabulea a încercat să se delimiteze de service-ul amintit, din al cărui acţionariat a ieşit ulterior, judecătorii nu i-au luat în seamă scuzele.
Interesul poartă fesul
Procurorii DNA au arătat că interesul lui Carabulea de a-l mitui pe Apostu era clar: magnatul sibian spera ca prim-procurorul sibian să îi întoarcă favorurile prin diferite intervenţii la persoanele cu funcţii importante în Justiţie. Un astfel de exemplu este recursul în interesul legii, pe care Carabulea îl aştepta de la procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Apostu i-a promis lui Carabulea că va interveni pe lângă Kovesi pentru a o convinge să promoveze acest recurs care, dacă ar fi fost promovat potrivit intereselor lui Carabulea, l-ar fi scutit pe acesta de plata unor sume importante către angajaţii săi care solicitau diurne pentru deplasările în străinătate.
UPDATE. Ilie Carabulea și-a dat demisia din funcţia de preşedinte şi membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica. În locul lui a fost numit Nicolae Petria. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Tiberiu Popescu, la doi şi şase luni de închisoare, Sebastian Cârstea şi Mihaela Cârstea, la un an şi două luni de închisoare, iar Nicolae Boţa a fost achitat, aplicându-se o amendă administrativă de 1.000 lei. Florin Apostu ar fi primit șpagă de la Ilie Carabulea, prin intermediari, pentru a interveni la superiori, în vederea soluționării favorabile a unor dosare. În rechizitoriul întocmit de procurori, aceștia scriau: „În cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor a primit de la inculpatul Carabulea Ilie contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra Procurorului General al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele inculpatului Carabulea Ilie. În perioada 2006 - octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib condus de Carabulea Ilie. Cele două societăţi comerciale au achitat pentru Apostu Florin Nicuşor TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea Ilie. În aceste dosare, Apostu Florin Nicuşor a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi”.