Polonez de origine evreiască, Arthur Rubinstein a fost considerat cel mai mare pianist al secolului al XX-lea.
Două înregistrări-eveniment, un concert special în Israel şi un interviu luat artistului la venerabila vârstă de 90 de ani, difuzate sâmbătă de postul muzical Mezzo, evocă un artist extraordinar, un om ale cărui degete de aur au adus la viaţă unele dintre cele mai mari partituri pentru pian scrise vreodată.
Pianistul Arthur Rubinstein, născut în 28 ianuarie 1887, considerat cel mai mare pianist al secolului al XX-lea, a început să studieze pianul la numai trei ani, iar la cinci ani oferea deja primul spectacol în faţa auditoriului. La zece ani, mama lui îl duce la o audiţie la cunoscutul violonist Joseph Joachim, care, impresionat de modul în care copilul a interpretat Mozart, a fost de acord să-l ia „sub aripa sa protectoare“, ocupându-se de educaţia lui muzicală.
Prieten cu Picasso
Maestrul Joachim l-a prezentat lui Heinrich Barth, cu ajutorul căruia tânărul Rubinstein a înregistrat primele succese. După doar trei ani de studiu, şi-a făcut debutul alături de Beethoven Philarmonica, unde interpretează Mozart, Chopin şi Schumann.
După 1906, susţine numeroase concerte în Europa, însă, pe parcursul celui de-al doilea război mondial, cariera sa s-a desfăşurat exclusiv în America, ţară a cărei cetăţenie a şi primit-o în 1946. Prieten cu faimoşii Cocteau şi Picasso, Rubinstein a fost un poliglot, vorbind fluent opt limbi. La 45 de ani s-a căsătorit cu Aniela Mlynarska, cu care va avea patru copii. La 83 de ani lansează cartea „My Many Years“, şase ani mai târziu părăsindu-şi soţia pentru o altă femeie. S-a retras de pe scenă la incredibila vârstă de 89 de ani, recitalul de adio susţinându-l la Londra.
PIONERAT
Un împătimit al înregistrărilor
Rubinsten a fost un pionier în domeniul înregistrărilor, primele imprimări realizândule în 1928! Cele mai mari succese le-a cunoscut interpretând Chopin şi Brahms, dar a înregistrat toate cele cinci concerte pentru pian ale lui Beethoven, el fiind şi autorul primei redări stereo cu Josef Krips, în 1956. Imensa lui colecţie de 94 de CD-uri, intitulată „The Rubinstein Collection“, a fost editată în 1999 şi conţine peste 700 de înregistrări.
Sâmbătă, 13.25, MEZZO Sâmbătă, 14.00, MEZZO