Omul care a pus preţ suferinţei

Omul care a pus preţ suferinţei

Lucian Orăşel promite că-i va ajuta pe cei care vor cere, la rândul lor, despăgubiri.

Peste 45.000 de foşti deţinuţi politic pot obţine despăgubiri uriaşe de la stat dacă deschid procese civile. Precedentul a fost creat: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat prima decizie irevocabilă într-un astfel de caz. Potrivit sentinţei, fostul deţinut politic Lucian Orăşel a câştigat despăgubiri de la stat de jumătate de milion de euro pentru anii de detenţie.

Până acum, comunismul a fost condamnat oficial de preşedintele Traian Băsescu, iar fostul preşedinte Emil Constantinescu le-a cerut scuze românilor, în numele statului, pentru suferinţele pricinuite de regimul comunist. Odată cu precedentul Orăşel, suferinţele de care se fac vinovaţi comuniştii au un preţ transformat în euro.

Precedent juridic

În dosarul deschis de Lucian Orăşel, judecătorii Secţiei Civice a Curţii de Apel Bucureşti au dispus iniţial, în luna mai 2007, plata a 250.000 de euro daune morale şi materiale pentru suferinţa acestuia din perioada comunistă. Lucian Orăşel a promovat însă un recurs în care a solicitat dublarea valorii daunelor morale. Suma a fost majorată la 500.000 de euro, printr-o decizie emisă în luna ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Banii urmează să fie plătiţi de Ministerul Finanţelor, care a reprezentat Statul Român în ultima fază procesuală. Cazul este un precedent, spun specialiştii în Drept, şi poate duce la plata a miliarde de euro despăgubiri dacă toţi deţinuţii politic vor deschide procese civile.

Avocatul timişorean Florin Kovacs, specializat în litigii cu daune civile, spune că toate cauzele similare cu aceasta vor fi soluţionate la fel, chiar dacă sistemul judiciar din România nu funcţionează pe principiul conform căruia o soluţie devine obligatorie în toate cauzele similare viitoare. „Instanţele inferioare pot da soluţii diferite, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este obligată să ţină cont de propriile decizii. Din acest motiv, chiar dacă alte instanţe decid altfel, când un astfel de proces va ajunge la Înalta Curte, aceasta va decide similar“, declară avocatul timişorean.

Avocatul timişorean a adăugat că foştii deţinuţi politic care vor să înceapă astfel de acţiuni trebuie să intre în posesia motivării deciziei Înaltei Curţi pentru a-şi construi acţiunile civile folosind argumentele juridice prezentate acolo.

Totul e ca acţiunile să se facă până în vara acestui an, când, spune Lucian Orăşel, intervine un termen de prescriere.

PROCEDURĂ

Acţiunile în instanţă se deschid în nume propriu şi au formulări standard

Campionul despăgubirilor, Lucian Orăşel, le-a explicat ieri celor aproape 200 de foşti deţinuţi politic sosiţi în sala de şedinţă a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, din Timişoara, care este calea de urmat pentru a deschide acţiuni în justiţie. Oamenii s-au înghesuit în sală şi pe holuri ca să- l asculte pe Lucian Orăşel, care lea promis tuturor că se va ocupa personal de acţiunile lor.

„Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să deschidă câte o acţiune în instanţă în nume propriu. Sunt formulări standard care trebuie folosite. După ce formulaţi acţiunile, am să mă ocup personal de înregistrarea lor“, a promis Orăşel. „Orice detaliu vă poate ajuta să câştigaţi. Dacă unii dintre dumneavoastră au ţinut jurnal în tinereţe, când aţi fost arestaţi, sau dacă rudele au ţinut, aceste jurnale sunt importante“, a adăugat el.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au dat asigurări că vor plăti despăgubirile în procesele pierdute de statul român.

În România există acum aproximativ 45.000 de foşti deţinuţi politic înscrişi în AFDPR, faţă de cei 100.000 câţi erau în viaţă în anul 1990, la căderea regimului Ceauşescu. Ei primesc de la stat anumite compensaţii constând în gratuităţi la transportul în comun, medicamente, abonament la televizor sau telefonie plus o sumă care diferă în funcţie de numărul de ani în care au stat în temniţele comuniste.

PORTRET

Condamnat de comunişti, renegat de ţărănişti

Lucian Orăşel (foto), acum în vârstă de 65 de ani, a fost mereu un personaj incomod. A făcut puşcărie comunistă la Jilava şi Gherla, în perioada 1956-1964, pe când era, practic, un copil. După eliberare, a avut domiciliu obligatoriu la Timişu de Sus. În anii ’70 a fugit în Statele Unite, unde a fost ziarist, profesor şi a devenit doctor în Drept. În 1994, povesteşte, a fost chemat în ţară de Corneliu Coposu şi a fost membru PNŢCD până în anul 2005, când a intrat în conflict cu conducerea partidului care încerca să schimbe denumirea în PPCD. A reuşit să obţină, în instanţă, blocarea schimbării denumirii. În 2003, a dat în judecată statul român, cerând daune pentru cei 8 ani de detenţie, obţinând despăgubiri de 500.000 de euro.

CITITI SI: Ticu Dumitrescu: „Nu vrem să devenim o povară“

Ne puteți urmări și pe Google News