Un nou studiu, publicat joi, afirmă că Remdesivir, singurul antiviral terapeutic aprobat pentru tratarea noului coronavirus, nu împiedică moartea pacienților de COVID-19.
Cercetarea, realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a urmărit peste 11.300 de adulți din 30 de țări diferite pentru a examina efectele asupra ratei de mortalitate a medicamentului fabricat de compania americană Gilead.
Potrivit cercetătorilor, remdesivirul, hidroxiclorochina, lopinavirul și interferonul, atunci când sunt administrate separate sau asociate, „par să aibă puțin sau deloc efect asupra pacienților cu COVID-19 spitalizați, după cum indică mortalitatea generală, începutul ventilării și durata șederii în spital”.
Remdesivir a primit o autorizare de urgență din partea Food and Drug Administration (administrația americană a medicamentelor) în luna mai, după ce un studiu al National Instutes of Health (NIH) a dezvăluit că medicamentul producea beneficii modeste la pacienții afectați de coronavirus.
Mai mulți experți medicali, inclusiv de la Gilead, au arătat scepticism față de descoperirile OMS.
Expertul în boli infecțioase, dr. Peter Chin-Hong, de la Universitatea din California, a declarat pentru New York Times că realizarea unui studiu internațional asupra a zeci de sisteme sanitare și a unor protocoale incoerente poate face ca datele rezultate să nu fie concludente.
Dr. Andre Kalil, de la Universitatea din Nebraska, a declarat pentru același ziar american că absența unui grup placebo în studiul realizat de OMS reprezintă o hibă majoră.
De asemenea, Kalil a criticat cercetătorii pentru că au permis personalului medical și pacienților să știe ce medicamente li se administrează.
„Datele lipsă”, a spus Kalil, „nu pot fi corijate printr-un eșantion de talie mare, indiferent de mărimea acestuia”.
Compania producătoare a remdesivir, Gilead, a dat și ea publicității o declarație, contestând faptul că studiul trage concluziile pe baza publicării datelor inițiale, fără a le oferi mai în prealabil examinării și verificării lumii academice.
Remdesivirul, care i-a fost administrat și lui Donald Trump, este folosit inclusiv în România.
Ministerul român al Sănătății a declarat că, din iulie până în septembrie, țara noastră a beneficiat de donații de 12.000 de doze de remdesivir de la Comisia Europeană, iar în octombrie există un contract subsecvent de alte 12.000 de doze.
„Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol. Se adaugă la cel cu Hidroxiclorochină sau Kaletra, la diferite cazuri selectate, în anumite criterii pe care medicul curant le acceptă pentru pacientul respectiv. Noi trebuie să ştim că este un tratament care se dă pentru cinci zile (…), dar nu trebuie să îl vedem ca pe un panaceu universal (sic!). Nu avem un tratament specific pentru SARS-CoV-2. Avem combinaţii de medicamente, pe care le folosim în anumite etape”, declara ministrul Nelu Tătaru la TVR 1 pe 6 octombrie.
Greaua moștenire lăsată de Firea! Primăria Capitalei poate pierde zeci de milioane de euro