OMS, încercare disperată de a părea o instituție serioasă

OMS, încercare disperată de a părea o instituție serioasă

În plină tensiune între Beijing și Washington, cele 194 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății se reunesc , luni, pentru a încerca să coordoneze răspunsul la pandemie.

Cele 194 de țări ale OMS se întâlnesc luni, virtual, pentru prima dată în istoria organizației, pentru a discuta răspunsul internațional la pandemie, cu tensiunile sino-americane, discuțiile despre Taiwan și vaccinurile ca subiecte de fricțiune.

În ciuda creșterii tensiunilor dintre Washington și Beijing, țările speră să adopte o rezoluție de lungă durată, prin consens, cerută de Uniunea Europeană.

Textul rezoluției solicită, de asemenea, OMS să „colaboreze îndeaproape cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și cu țările membre (...) pentru a identifica sursa zoonotică a virusului și să stabilească pe ce cale a intrat în rîndul populației umane(...) în special prin misiuni științifice și misiuni de colaborare în domeniu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, solicită „acces universal, rapid și echitabil la toate produsele (...) necesare pentru răspunsul la pandemie” și subliniază rolul „vaccinării la scară largă împotriva Covid-19, ca un bun public global, pentru prevenirea, stingerea și eliminarea transmiterii pentru a pune capăt pandemiei”.

„S-a ajuns la un acord informal pentru adoptarea rezoluției prin consens. Acesta va fi un rezultat important, deoarece OMS va fi primul forum mondial care se va pune de acord, de-o manieră unanimă, asupra unui text”, a declarat o sursă diplomatică europeană.

Conform acestei surse, vor fi abordate chiar și chestiuni „dificile”, inclusiv originea virusului și reforma OMS, care a fost solicitată de către Statele Unite.

„În rezoluție, nu a fost evitat niciun subiect, inclusiv continuarea reformării OMS și, în special, a capacităților sale care s-au dovedit insuficiente pentru a preveni o criză de această magnitudine ”, a asigurat aceași sursă, scrie Ouest-France.

Washington, care acuză Beijingul că a ascuns amploarea epidemiei, este angajat într-un conflict cu OMS, acuzată de președintele american Donald Trump că s-a aliniat cu poziția Chinei în gestionarea pandemiei. SUA și-au suspendat și contribuția financiară la OMS.

Reforma instituțională, Taiwan, accesul la vaccinuri, trimiterea experților în China .... Subiectele delicate nu lipsesc, dar problema originii virusului rămâne punctul central al războiului sino-american.

Statele Unite solicită o anchetă în această privință, la fel ca și Australia, și suspectează Beijingul că ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi provocat pandemia.

Washingtonul acuză China și că a încercat să pirateze cercetările americane asupra unui vaccin, în plină rivalitate americano-europeană cu privire la un viitor astfel de vaccin.

Și președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că „va întrerupe toate relațiile” cu Beijingul.

În același timp, guvernul Statelor Unite consideră că OMS a neglijat o avertizare timpurie din partea Taiwanului cu privire la gravitatea coronavirusului – ceea ce agenția ONU neagă. Și Statele Unite, susținute de unele țări, au solicitat OMS să „invite Taiwan” în OMS, în ciuda opoziției Chinei.

Cu toate acestea, după ce s-a bucurat de statutul de observator, Taiwanul a fost expulzat de la OMS în 2016, anul în care Tsai Ing-wen a ajuns la putere. Președinta taiwaneză refuză să recunoască principiul unității insulei și a Chinei continentale în cadrul aceleiași țări.