OMS: „Epidemia de Ebola în Sierra Leone s-a încheiat!”

OMS: „Epidemia de Ebola în Sierra Leone s-a încheiat!”

Statul Sierra Leone, în care s-au înregistrat aproape jumătate din cazurile de Ebola din Africa occidentală, a fost declarat oficial, sâmbătă, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) scutit de transmiterea virusului, responsabil de moartea a mii de persoane în țară și de o severă recesiune economică, informează AFP.

„Astăzi, 7 noiembrie 2015, OMS declară sfârșitul epidemiei de Ebola în Sierra Leone”, a anunțat Anders Nordstrom, responsabil pentru această țară în cadrul OMS, la o ceremonie organizată la Freetown, în prezența președintelui din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la identificarea virusului, în 1976, s-a soldat cu peste 11.300 de morți - dintre care 4.000 în Sierra Leone - din circa 29.000 de cazuri înregistrate, bilanț care este totuși subevaluat, potrivit oficialilor OMS, anunță Agerpres. Victimele au fost în proporție de 99% din trei țări situate una lângă alta: Guineea, de unde a pornit epidemia în decembrie 2013, Sierra Leone și Liberia.

Potrivit cutumelor OMS, transmiterea virusului Ebola este considerată terminată atunci când trec două perioade a câte 21 de zile fiecare (durata maximă de incubație a virusului) fără să apară cazuri noi de la al doilea test negativ pe un pacient vindecat. Cu toate acestea, specialiștii subliniază că riscul persistă dincolo de cele 42 de zile, întrucât virusul poate supraviețui, spre exemplu în spermă, chiar și nouă luni!

În Liberia transmiterea virusului a fost declarată terminată în 3 septembrie. În raportul săptămânal al OMS, publicat miercuri, nota că 382 de persoane erau sub supraveghere în Guineea, dintre care 141 considerate de "mare risc".

Ne puteți urmări și pe Google News