Omicron, răspândită în 57 de țări. OMS: "Pneumonii mai rapide, dar vaccinuri mai eficiente"

Sursa: pixabay.com

RAI NEWS. Autoritățile sanitare de pe întreaga planetă continuă să observe cu cea mai mare atenție răspândirea variantei Omicron pe cele cinci continente, în timp ce pandemia a înregistrat joi un total de aproape 268 de milioane de infecții de la începutul pandemiei (dintre care aproape 16 milioane în ultimele 28 de zile), dintre care 5.279.358 s-au dovedit letale.

În ultimele 28 de zile, conform datelor făcute publice de Universitatea Johns Hopkins, victimele COVID-19 la nivel global au fost 205.532, o confirmare înfricoșătoare care, în ciuda celor aproape 8 miliarde și 300 de milioane de doze de vaccinuri administrate, boala încă lovește puternic.

În prezent, a anunțat OMS, noua tulpină descoperită în Africa de Sud este raportată în 57 de țări și sunt 337 de cazuri confirmate în Europa. Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia a confirmat 13 cazuri, în timp ce se desfășoară secvențierea altor patru cazuri suspecte.

Între timp, cunoscutul virusolog rus Alexander Semyonov, directorul Institutului de Cercetare asupra Infecțiilor Virale din Ekaterinburg, intervievat de "Izvestia", a publicat rezultatele unui studiu în care se evidențiază că Omicron poate provoca pneumonie de 2-3 ori mai rapid decât tulpinile de coronavirus cunoscute anterior.

"Ceea ce nu este bine la tulpina Omicron este că, la fel ca Delta, are mai mult tropism, ceea ce înseamnă că este capabilă să interacționeze cu epiteliul alveolar al plămânilor, tractul respirator inferior. De aceea, "Omicron coboară mai rapid la plămâni, provocând pneumonie. Acest lucru este foarte alarmant. Cu "vechea" infecție a coronavirusului, un individ a avut la dispoziție până la 10-11 zile de la momentul infectării până la dezvoltarea pneumoniei".

Răspândirea Omicron nu va avea un impact major asupra eficacității vaccinurilor

Vestea bună este, însă, că, potrivit virusologului Semyonov, răspândirea tulpinii Omicron nu va avea un impact major asupra eficacității vaccinurilor. "Este posibil să fie ușor inferior, dar nu critic. Nu există date precise deocamdată, doar preliminare. Potrivit unor date, eficacitatea scade, dar nu mai mult de 40%. Conform altor date, scade și mai puțin".

Aceasta este o indicație care a fost dată și miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin intermediul responsabilului pentru situații de urgență, Michael Ryan, potrivit căruia "nu există indicii că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron". În plus, "nu există nici măcar un indiciu că această variantă provoacă forme mai grave de COVID-19".

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că, potrivit datelor preliminare, varianta Omicron este mai contagioasă decât Delta, chiar și la persoanele care au contractat deja virusul sau la persoanele vaccinate, dar ar putea cauza forme "mult mai ușoare" ale bolii. (Rador)