Omicron a lăsat planeta fără Sărbători! Cifre de neimaginat în vestul Europei. Și încă numărăm

Omicron a lăsat planeta fără Sărbători! Cifre de neimaginat în vestul Europei. Și încă numărăm Sursa: arhiva EVZ

Tulpina Omicron, care se transmite într-un ritm de neimaginat, amețitor de rapid, a obligat milioane de oameni să-și revizuiască planurile de Sărbători.

Chiar dacă s-a dovedit că nu provoacă forme grave de boală, foarte multe țări europene au instituit restricții drastice . Desigur, nu-și permit să scape din nou situația de sub control.

Africa de Sud sfidează noul val

Și totuși, în Africa de Sud, autoritățile au renunțat să impună carantină celor infectați cu Omicron ori să le monitorizeze persoanele de contact. Africanilor infectați li se cere doar să poarte măști dacă ies din case.

Lisabona părea sâmbătă seară pustie, după ce Portugalia a intrat sub imperiul unor noi restricții, în încercarea de a limita răspândirea tulpinii Omicron. Pentru că noua variantă a coronavirusului a devenit dominantă în Portugalia, începând cu ziua de Crăciun, Guvernul a închis barurile și discotecile și a interzis petrecerile de stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța a raportat 105.000 de cazuri noi în 24 de ore, un record absolut

Tot în ziua de Crăciun, Franța a raportat aproape 105.000 de cazuri noi în 24 de ore, un record de la izbucnirea pandemiei. Alarmant este și că sâmbătă s-au înregistrat și peste 250 de decese.

Luni, preşedintele Emmanuel Macron va organiza un consiliu de apărare sanitară, cu o oră înaintea reunirii consiliului de miniştri care urmează să adopte noi restricții.

Franața, marcată de restricții

Franța a stabilit un record absolut de noi infectări

Si Italia a raportat, pentru a treia zi la rând, cifre record de contaminări, aproape 55.000, și 144 de decese. În Peninsulă, numărul de spitalizări este în creștere, în total fiind 8.900 de pacienți internați. Sunt totuși doar 106 la terapie intensivă. De joi, portul măștii este din nou obligatoriu în aer liber în toată Italia.

Spania, de asemenea, înregistrează cifre fără precedent, depășind 50.000 de infectări, pentru prima dată de la începutul pandemiei. Cele mai multe sunt în Catalonia, unde cea mai afectată este grupa de vârstă 20-29 de ani. De altfel, chiar în seara de Crăciun, în Barcelona au fost proteste împotriva noilor restricții intrate în vigoare în seara de Ajun: interdicție de circulație de la miezul nopții, limitarea adunărilor la 10 persoane, închiderea cluburilor de noapte și reducerea la jumătate a capacității restaurantelor.

Iranul interzice turiștii din vestul Europei

Belgia a instituit chiar de duminică noi restricţii, care includ închiderea sălilor de spectacol şi a stadioanelor. Asta dupa ce, în urmă cu o lună, au fost închise barurile și restaurantele pe timp de noapte. Aceste măsuri au declanșat proteste violente la fiecare sfârșit de săptămână.

Pe de altă parte, relatează Reuters, Iranul a anunțat că interzice accesul în această țară a călătorilor care vin din vestul Europei. Cetățenii care vin din Marea Britanie, Norvegia, Franța și Danemarca au interzis în Iran timp de 15 zile.

Mii de curse aeriene au fost anulate

În ultimele 3 zile au fost anulate peste 7.000 de curse aeriene pe tot globul. Alte mii de zbouri au avut întârzieri semnificative. Piloţi, însoţitoare de zbor şi alţi membri ai personalului au fost nevoiţi să intre în carantină după ce au fost expuşi la COVID-19. Cele mai afectate sunt companiile americane și chinezești.

Peste 1.300 de zboruri au fost anulate doar în Statele Unite, iar măsurile de restricție sunt respectate scrupulos, potrivit NYTimes. Astfel în jur de două milioane de persoane au trecut prin punctele de verificare din aeroporturi numai săptămâna trecută.