Evenimentul Zilei > Justitie > Omar Hayssam, ținut sub cheie și obligat la plată. Magistrații prahoveni au fost neîndurători cu întâiul terorist al țării
Omar Hayssam, ținut sub cheie și obligat la plată. Magistrații prahoveni au fost neîndurători cu întâiul terorist al țării

Omar Hayssam, ținut sub cheie și obligat la plată. Magistrații prahoveni au fost neîndurători cu întâiul terorist al țării

Teroristul Omar Hayssam rămâne în închisoare, după ce Curtea de Apel Ploiești i-a respins definitiv, ieri, cererea prin care solicita să fie eliberat pe motive medicale. Instanța a menținut soluția din 17 octombrie luată de Tribunalul Dâmbovița, iar Hayssam a fost obligat să plătească 1.500 de lei cheltuieli judiciare către stat: transport, escortă, analize medicale.

„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de condamnatul Omar Hayssam, împotriva sentinţei penale nr. 1229 din data de 17.10.2018 pronunţată de către Tribunalul Dâmboviţa. Obligă condamnatul la plata sumei de 1.500 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Ploiești, remisă la solicitatrea EVZ.

În 2016, Omar Hayssam (n.r. – acum în vârstă de 56 de ani) a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 24 de ani și patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, cel în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârșirea unor infracțiuni economice. Condamnarea a rezultat prin contopirea altor trei pedepse pronunțate pe numele sirianului.

Omul de afaceri a mai fost condamnat de instanțele din România în alte patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei în dosarul lui Mustafa Tartoussi, cel care l-a ajutat pe Hayssam să părăsească țara la bordul vasului „Iman T”.

În 2006, instanţa a dispus eliberarea lui Hayssam din arest, pe motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a inculpatului s-a degradat, după o operaţie pentru cancer la colon care a avut loc în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. Judecătoarea Sofica Dumitrașcu – care între timp a decedat – a fost cea care a admis cererea de eliberare. În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei navei „Iman T” fiind adus în țară în anul 2013. (Ionuț Mureșan)