Omagiile aduse Reginei la Adunarea Generală a ONU: „o inspirație, o figură a stabilității, demnității și grației”

Omagiile aduse Reginei la Adunarea Generală a ONU: „o inspirație, o figură a stabilității, demnității și grației” Sursa foto: nzz.ch

Reuniunea din acest an a liderilor mondiali a Adunării Generale a ONU a venit în urma morții Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Au existat câteva întrebări privind modul în care va fi afectat Commonwealth-ul după moartea monarhului.

Barbados a rupt legătura cu monarhia și a devenit complet independent anul trecut, cu felicitări din partea Elisabetei și a lui Charles. Primii miniștri din Jamaica și din Antigua și Barbuda au declarat la începutul acestui an că intenționează să facă același lucru.

Schimbări după moartea Reginei

Alții nu au astfel de planuri, cel puțin pentru moment. Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a pus bazele unei potențiale republici australiene la începutul anului, dar a spus după moartea Elisabetei că este timpul să o onorăm pe Regină, nu să schimbăm guvernul. Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinta Ardern, care susține transformarea statului într-o republică, a spus că nu intenționează să se ocupe de chestiunea curând, menționând că există multe alte probleme în țară.

Prim-ministrul britanic Liz Truss, pe care Regina Elisabeta a II-a a numit-o oficial cu două zile înainte de moartea ei, a spus că Regina „simbolizează valorile postbelice” care stau la baza ONU și a amintit de un discurs pe care Regina l-a ținut la Adunarea Generală din 1957. „Ea a avertizat că este vital nu numai să avem idealuri puternice, ci și voința politică de a le îndeplini. Acum trebuie să arătăm această voință. Trebuie să luptăm pentru a apăra aceste idealuri. Și trebuie să le respectăm pentru toți oamenii noștri”, a spus Truss.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele din Commonwealth

Mauritius este o fostă colonie britanică în largul coastei de sud-est a Africii, iar cele două țări rămân în conflict cu privire la Insulele Chagos, pe care Regatul Unit continuă să le controleze. Foștii rezidenți au purtat o luptă timp de ani de zile pentru dreptul de a se întoarce în arhipelag, după ce Marea Britanie i-a expulzat în anii 1960 și 1970 pentru a face loc unei baze militare.

Prim-ministrul din Mauritius, Pravind Jugnauth, a cerut noului guvern al lui Truss să rezolve problema plasându-se „de partea dreaptă a istoriei”, indicând „valorile și principiile” Reginei Elisabeta a II-a.

Papua Noua Guinee este unul dintre „tărâmurile” îndepărtate în care monarhul Regatului Unit este încă șef de stat, iar prim-ministrul James Marape și-a încheiat declarațiile Adunării Generale cu un omagiu adus suveranului pe care a spus că insularii l-au numit cu afecțiune „Mama Kwin”. „Iubita noastră Regină a personificat harul, demnitatea, onestitatea, smerenia, toleranța față de ceilalți, iertarea și toate celelalte virtuți creștine și a trăit 70 de ani de viață”, a spus el.

Prim-ministrul Manasseh Sogavare din Insulele Solomon, a numit-o pe Regină „o inspirație, o figură a stabilității, demnității și grației”, potrivit Associated Press.