Oltenii au inventat generatorul cu lămâie

Oltenii au inventat generatorul cu lămâie

Carturi, biciclete electrice, generator pe bază de lămâi, roboţi, aranjamente florale, dar şi tablouri cu natură statică sunt expuse în Piaţa „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, sub genericul „Studenţii noştri pot mai mult“

Obiectele au fost realizate de cursanţi în cadrul laboratoarelor Universităţii din Craiova, fie în cadrul unor proiecte de cercetare, fie prin proiectele de absolvire. De exemplu, studenţii de la Inginerie electrică au realizat carturi, dar şi biciclete electrice. „Carturile sunt electrice şi au fost realizate în cadrul proiectului meu de licență“, a declarat, pentru colegii de la ziarul oltenesc Gazeta de Sud, Bogdan Cepleanu, student la Inginerie Electrică. Carturi au realizat şi studenţii de la Mecanică. „Aceste carturi au fost realizate pentru competiție internațională în care studenții Facultății de Mecanică au ocupat locul întâi. Competiția a avut loc în urmă cu două săptămâni, la Craiova, chiar în zona centrală a oraşului. Studenţii au participat cu un cart cu motor în doi timpi, care a luat locul întâi și care se află în prezent pe această esplanadă și cu un cart cu motor electric, care a ocupat locul III în clasamentul general. La competiţia respectivă au participat echipe de la numeroase centre universitare din întreaga țară, dar și din străinătate, respectiv din Franța“, a precizat conf. univ. dr. Cristian Copiluș, prodecan al Facultăţii de Mecanică.

Inventivitate oltenească

Studenţii de la Departamentul de Fizică au creat diverse generatoare electrice ecologice, unul dintre acestea fiind pe bază de lămâi. „Am realizat un generator electric ecologic pe bază de lămâi. Se cunoaște, în general, că în bateriile din ziua de astăzi, care sunt folosite, se găsesc aproximativ aceleași elemente chimice ca și în lămâi, unul dintre acestea fiind acidul. În cazul nostru avem acidul citric, glucoză și alte componente din baterie. Pentru fiecare serie de două lămâi obținem 0.7 V. Astfel de generatoare pot fi folosite pentru diverse dispozitive“, a precizat Octavian Cristian Manea, student anul I la Facultatea de Fizică. Şi studenţii de la Agronomie au expus aranjamente florale, iar cei de la Automatică şi Calculatoare au expus roboţi, iar cei de la Facultatea de Teologie au expus tablouri cu natură statică.

Ne puteți urmări și pe Google News