Olteanu negociază moratoriul guvernului

Olteanu negociază moratoriul guvernului

Criticat în interiorul PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor încearcă să-i asigure guvernului o toamnă liniştită.

Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, negociază cu reprezentanţii partidelor politice aplicarea moratoriului contra aprobării unor legi populiste, inclusiv cea de majorare a salariilor profesorilor.

Astfel, Olteanu încearcă, pe de o parte, să cupleze aplicarea strategiei gândite de Tăriceanu, iar pe de altă parte, să blocheze criticile care i se aduc în partid, pentru că ar fi scăpat situaţia din Camera Deputaţilor de sub control. Olteanu şi Antonescu stârnesc nemulţumiri

Confruntaţi în parlament cu o avalanşă de legi populiste, care au fost deja votate sau care ar urma să fie votate, dar care nu pot fi onorate de guvern, unii lideri liberali au început să caute vinovaţi.

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a spus premierului Tăriceanu că vinovat de situaţia din parlament este Bogdan Olteanu. Orban este nemulţumit că Olteanu, care a purtat numeroase negocieri cu Viorel Hrebenciuc, nu a făcut-o şi atunci când parlamentul a aprobat majorarea suplimentară a pensiilor şi a salariilor profesorilor, cu 50%. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, i-a transmis şi el premierului că grupul PNL din Camera Deputaţilor este „abandonat“, cu ţintă directă la liderul de grup, Crin Antonescu, care nici nu era prezent la parlament în momentul în care s-au votat cele două legi.   În aceste condiţii, Olteanu are un motiv suplimentar pentru a-i convinge pe liderii celorlalte partide de necesitatea unui moratoriu pentru stoparea legilor populiste. În prima fază se discută cu politicienii din celelalte partide, în speranţa că ei vor accepta un asemenea acord. În caz contrar, Olteanu spune că îi va trimite pe parlamentari acasă. „O să închid sesiunea atunci când voi simţi că presiunile asupra securităţii naţionale şi bugetului naţional sunt prea mari“, a afirmat liberalul.

Cu toate acestea, o asemenea ameninţ are este greu de pus în practică, pentru că în Constituţie nu există o prevedere expresă în acest sens. Dacă Olteanu nu va obţine acceptul liderilor grupurilor parlamentare, varianta cea mai probabilă rămâne asumarea răspunderii guvernului pentru un moratoriu de stopare a legilor populiste.   Legile care ar putea da peste cap guvernul La parlament, pe ordinea de zi a plenului sau la comisii, se află numeroase propuneri legislative cu iz electoral. Printre acestea se numără: curent gratuit pentru săraci (propunere PSD), creşterea salariilor personalului din domeniul sanitar-veterinar (PSD), scutirea de la plata taxelor locale a văduvelor de război (PDL), vizite în străinătate pentru pensionari (PDL), introducerea unor tichete energetice în funcţie de venitul familiei (PSD şi PDL), sau indemnizaţ ii pentru mame în cuantum de 80% din media salariului brut ob- ţinut în ultimul an (PNL).

Ne puteți urmări și pe Google News