Oltean: "Ce ştiu Preda şi Macovei despre PDL? Nu ştiu nimic!"

Oltean: "Ce ştiu Preda şi Macovei despre PDL? Nu ştiu nimic!"

EXCLUSIV EVZ. Vicepreşedintele PDL estimează că Emil Boc nu va mai candida la şefia partidului dacă ar risca să piardă: "Suntem prea realişti să-l lăsăm să candideze dacă am şti că n-are nicio şansă".

Tezele tandemului Cristian Preda - Monica Macovei referitoare la corupţia din PDL nu le pică deloc bine liderilor partidului. Pe Preda l-ar putea costa inclusiv excluderea. Într-un interviu acordat EVZ, vicepreşedintele Ioan Oltean explică de ce, deşi le "respectă valoarea intelectuală", greii PDL îi vor pe cei doi disidenţi fie înscrişi în "linia hotărâtă de partid", fie spunând "pa" şi PDL-ului şi euro deputăţiei.

Cât despre Emil Boc, Oltean e convins că a confirmat în ipostaza de "Ştefan cel Mare al zilelor noastre". Ezită totuşi să-l dea premier cu certitudine şi după alegerile interne din 2011. "Premierul nu e de capul lui"

EVZ: Mai credeţi despre Emil Boc că poate fi vreun "Ştefan cel Mare al zilelor noastre"? Ioan Oltean: Emil Boc este un Ştefan cel Mare al zilelor noastre, nu că poate fi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum aşa? Păi, cine naiba ar fi avut curajul să facă ce a făcut Emil Boc? Crin Antonescu, Victor Ponta, Adrian Năstase, cine? Nimeni!

Îi daţi şanse să rămână preşedintele PDL şi după Congres? Sigur. E la ora aceasta un om care are încă o imagine foarte bună în PDL. El este purtătorul de reforme, susţinut de partid. El nu este de capul lui acolo, nu face reformele că vrea el neapărat să facă nişte reforme. El face reformele pe care partidul l-a mandatat să le facă. De fiecare dată a trebuit să ia o măsură cu impact negativ partidul s-a pro nunţat, l-a susţinut.

"Ne-am prăbuşit în sondaje, dar am făcut-o conştient"

Asta l-a prăbuşit în sondaje. Mai poate un politician prăbuşit în sondaje să fie reales de partid? E prăbuşit în sondaje şi Emil Boc, e prăbuşit în sondaje şi PDL, dar am făcut-o în mod conştient. Noi am fost conştienţi de o asemenea cădere. Sunt măsuri absolut nepopulare. Ce vrei, să te pupe omul când îi tai din salariu?

Atunci îl sacrificaţi sau mergeţi şi după Congres tot pe mâna lui? Nu ştiu ce va fi după martie 2011, vă spun ce este acum. Toate măsurile guvernului Boc au avut întotdeauna susţinerea aproape unanimă a PDL.

Dar nu puteţi ignora faptul că 2011 este an preelectoral. Nu-l ignorăm. Toate măsurile nepopulare se încheie la 1 ianuarie 2011. 2011 trebuie să fie anul în care aceste măsuri să producă efecte pozitive.

Totuşi, Emil Boc nu beneficiază de un capital de imagine pozitivă. Nu va afecta şi partidul? Aşa e. În momentul acesta, Emil Boc nu beneficiază de un capital de imagine pozitivă aproape deloc. E unul din liderii noştri cu una din cele mai slabe poziţii în ierarhia popula rităţii.

"Dacă Boc nu va câştiga, nu va candida"

Dacă nu va candida sau dacă nu va câştiga un nou mandat la şefia PDL îl mai vedeţi prim-ministru după alegerile interne? Eu vă asigur că, dacă Emil Boc va candida, va câştiga. Dacă nu va câştiga, nu va candida. E un om mult prea realist. Iar noi suntem mult prea realişti ca să-l lăsăm să candideze dacă noi am şti că n-are nicio şansă. Suntem totuşi atâţia în jurul lui şi nu-i putem face o asemenea figură.

Ce şanse daţi scenariului intrării în Congres cu o singură moţiune, negociată de toată lumea, cu un candidat unic practic? Eu nu sunt adeptul unei singure moţiuni în partid. Întotdeauna am fost adeptul concurenţei. Unde există concurenţă există posibilitatea de a alege.

Şi totuşi nu a existat această competiţie până acum, în deja 30 de filiale. În unele au concurat, în altele nu. E un lucru pe care eu nu-l agreez, dar dacă nu au vrut să se antreneze... Unde sunt lideri cu un succes incontestabil şi a căror şansă de reuşită e garantată în proporţie de aproape 100% e greu să intri în competiţie, doar ca să faci fi gu raţie.

"Dacă Boc nu candidează, Blaga ar câştiga detaşat"

Cum vă raportaţi la eventuala candidatură a lui Vasile Blaga? Vasile Blaga este un candidat redutabil în PDL. În situaţia în care Emil Boc nu va candida, evident că Vasile Blaga ar fi primul îndreptăţit, în opinia mea, să candideze şi care ar câştiga de taşat alegerile.

Care e acum statutul său în partid, după plecarea din minister? E mai bun decât oricând.

Credeţi atunci că va depune cineva o moţiune concurentă? De ce nu?

Aveţi un exemplu? Nu vreau să dau exemple, dar ar putea fi. Nu se pune problema lipsei de lideri în PDL. Se pune problema foarte serioasă a voinţei unuia sau altuia să se angajeze să-şi măsoare puterile cu Emil Boc, cu Vasile Blaga, cu Adriean Videanu, cu Ghiţă Falcă sau cu alţii. Întotdeauna un candidat se raportează la contracandidat. Dacă şansele lui sunt minime, sigur că nu se angajează într-o bătălie. Dacă şansele sunt relativ echilibrate, bătălia este deschisă.

Ştiţi deja cum stau lucrurile în 30 de filiale, adică 70% din partid. Estimaţi că poate cineva să-l bată pe Vasile Blaga azi? Depinde cine ar fi ceilalţi candidaţi.

Ce spuneţi de Gheorghe Falcă? Ghiţă Falcă este un primar excelent, un lider al PDL cu o imagine foarte bună pentru că a dat cea mai bună organizaţie din ţară. A luat în Arad tot ce se putea lua. În consecinţă, este un lider zonal cu imagine foarte bună şi la nivel naţional.

ALIANŢE

"PNL nu e o broască râioasă"

Vă vedeţi în 2012 într-o alianţă preelectorală cu PNL? Nu ştiu dacă preelectoral, dar postelectoral cu certitudine.

Chiar dacă va fi tot Crin Antonescu liderul PNL? Da. Singura lor şansă e alături de noi, aşa cum singura noastră şansă e alături de ei.

Crin Antonescu spunea recent că la PDL e plin de terorişti. Ziceaţi că aţi mai înghiţit "o broască râioasă". Cu PNL ar fi altfel? Asta nu-i broască. Eu cred că trebuie să construim în continuare o guvernare de dreapta. Nu-l văd pe Mircea Ionescu Quintus de mână cu Ion Iliescu.

La prezidenţiale au fost. Sunt asocieri conjuncturale.

Sunteţi dispuşi să-l susţineţi pe Antonescu la prezidenţiale? PDL e un partid serios. Nu poate să nu aibă propriul candidat la prezidenţiale în 2014. Dar o alianţă de acest fel poate fi gândită pentru turul II.

PLANURI PENTRU PRIMĂRIA CAPITALEI

"Elena Udrea e un om de partid formidabil"

V-aţi descrie ca un fan al Elenei Udrea? Eu sunt un fan al PDL şi al tuturor liderilor care muncesc în acest partid. Fie că se cheamă Elena Udrea, Vasile Blaga, Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Cezar Preda ş.a.m.d. Nu mă scoate nimeni din această fidelitate şi voi fi categoric împotriva celor care îşi permit să critice, dar şi să se înfrupte din roadele muncii noastre.

Aţi lăudat-o totuşi la alegerile de la PDL Bucureşti. Nu, mi-aţi răstălmăcit înţelesul, cum face mass-media. Eu am spus că pentru noi, cei din teritoriu, cea mai importantă organizaţie a PDL este Bu cu reştiul şi întotdeauna ne-am uitat la Bucureşti la rezultate. În sensul ăsta, organizaţia trebuie să devină soarele PDL.

Poate să aducă Elena Udrea "soarele" şi în Primăria Capitalei? Elena Udrea este un om de partid formidabil. E un om de partid care munceşte, fidel partidului. Am avut ocazia să particip la acţiuni cu Elena Udrea şi a dovedit acest lucru. Şi îi admir pe acei oameni care se dovedesc luptători pentru partid şi pentru interesul general. Elena Udrea este un asemenea om. Ce va fi la Primăria Capitalei, vom vedea. Deocamdată este un ministru performant, face treabă. Dacă prin sondaje se va poziţiona fruntaş, cu şanse mari la primărie, şi va dori să candideze, va putea fi candidatul nostru. Dacă nu, va fi altul. Nu ne putem permite să riscăm să pierdem primăria.

"Dacă vom găsi în afara PDL un candidat care să câştige primăria nu vom ezita"

Dar dacă se repetă scenariul din 2008 când cei bine poziţionaţi nu doresc să candideze şi rămâne liderul să intre în campanie? Nu vom mai face greşeala aceasta, vă asigur.

Atunci acceptaţi varianta Elenei Udrea de a lua în calcul şi un candidat extern? PDL trebuie să câştige primăria. Omul pe care PDL îl va susţine va trebui să câştige. În principiu, ne orientăm spre oamenii din interiorul partidului. Dar, dacă nu vom identifica şi vom găsi în afară, nu vom ezita în această privinţă. Aşa cred eu.

DISPUTE INTERNE

Criticile eurodeputaţilor Preda şi Macovei la adresa PDL îi irită pe liderii partidului. "Când iei 30.000 de euro pe lună, timp de cinci ani, nu faci pe lupul moralist", e de părere Ioan Oltean

Nu-l va "încurca" pe Gheorghe Falcă în Congres dosarul DNA? Eu nu ştiu exact în ce constau aceste probleme. Dar nu sunt de principiul enunţat de Monica Macovei că, dacă ai un dosar, trebuie să pleci dintr-un partid. Pre zumţia de nevinovăţie trebuie să opereze şi în cazul oamenilor politici. Sigur, rămâne la latitudinea lor, ei ştiu cât de grave sunt problemele pe care le au.

"Solomon şi Gutău sunt cazuri izolate"

Credeţi că poziţia Monicăi Macovei nu e în drep tăţită? Nici Antonie Solomon, nici Mircia Gutău nu au ales să se autosuspende. Sunt cazuri izolate. Pot fi generalizate cu rea-voinţă. Eu cred însă că oamenii care au probleme sunt singurii în măsură să ia o decizie, iar partidul poate să facă un asemenea demers în faţa unei hotărâri definitive şi irevocabile. Doar pe simpla suspiciune, pe simpla existenţă a unui dosar penal nu putem lua o decizie finală.

Adică la Monica Macovei şi Cristian Preda e vorba de rea-voinţă? Eu am spus de multe ori despre cei doi că ştiu să dea lecţii de pe margine. E ca la fotbal. În tribună ai impresia că, dacă ai fi pe tern, ai fi mai bun. Eu îi rog să coboare în teren. Să vină să vadă cum merge politica. Ce ştie Cristi Preda despre PDL? Nu ştie nimic. Ce ştie Monica Macovei despre PDL? Mare lucru nu. Dar sunt amândoi beneficiarii unor avantaje extrem de mari de pe urma unor calităţi obţinute de la PDL.

Nu ar trebui totuşi să-i chemaţi să se şi apere când se discută despre excluderi şi sancţiuni? Eu nu discut despre excludere, despre sancţiuni. Eu îmi exprim dezaprobarea faţă de modul în care se manifestă. Eu nu spun că n-au dreptate, dar cred că tribuna discuţiei trebuie să fie partidul. Lui Cristian Preda i s-au propus funcţii, ac ti vi tăţi la nivel de partid. Le-a refuzat.

"Partidul nu poate să rămână nepăsător"

Dar i s-a propus şi să vină la aceste dis cu ţii care îl privesc? A fost invitat la discuţii. N-a venit. Au fost chemaţi să dezbatem acolo ce e bine şi ce nu e bine. Sunt amândoi doi intelectuali de elită. Valoarea lor intelectuală nu o pun la îndoială şi o respect, dar, ca om politic, ştiu un singur lucru: că aceste declaraţii ale lor fac foarte rău partidului. Avem o presă ostilă care deformează adevărul în ce priveşte PDL. Dacă şi noi îi oferim asemenea poziţii nedrepte, necinstite, e incorect.

Dacă rămân pe aceeaşi linie riscă excluderea? E treaba organizaţiilor din care fac parte.

Fiind europarlamentari, decizia revine Biroului Permanent. Da, dacă aceste declaraţii vor continua să se manifeste, partidul nu poate să rămână nepăsător. Nu poţi să laşi oameni care aduc deficit de imagine partidului, prin declaraţii, să continue.

În acelaşi timp i-aţi iertat pe parlamentarii care au votat pentru moţiunea de cenzură. De ce acest tratament diferenţiat? Deocamdată, nici faţă de Cristian Preda, nici faţă de parlamentarii care s-au manifestat la vot împotriva guvernului nu s-a luat nicio decizie. Dar, în mod cert, va trebui să arătăm mai multă exigenţă faţă de aceste manifestări ale celor care care nu se înscriu într-o linie pe care partidul o hotărăşte.

"Nu-ţi place PDL? Atunci spui «pa, domnule partid!»."

Lipseşte disciplina în PDL? PDL a fost întotdeauna discipinat şi unitar. Aceste reacţii vin de la oameni care n-au avut nicio legătură cu politica, nu ştiu că asemenea declaraţii fac rău partidului. Doar văd imaginea pe care ei şi-o pot construi criticând PDL şi pe cei care au făcut eforturi foarte mari pentru ca ei să fie beneficiarii unor mari avantaje. Când iei 30.000 de euro pe lună, timp de cinci ani, îţi poţi permite să critici. Normal e să nu dai lecţii de morală, ca un lup moralist. Nu-ţi place PDL? Bun, nu-i cu forţa. Atunci spui "pa, domnule partid", spui "pa" funcţiilor primite prin partid. Şi critică-ne, aşa mi se pare corect.

PDL REVENDICĂ ŞEFIA SENATULUI

"Blaga, Berceanu, Pereş, oricare i-ar putea lua locul lui Geoană"

Susţineţi ideea debarcării lui Mircea Geoană de la Senat? Pe noi ne interesează ca Senatul să funcţioneze. În ultima vreme există multe obstrucţii, multe situaţii în care Mircea Geoană blochează actele Senatului sau iniţiativele majorităţii parlamentare pentru că în Biroul Permanent deţin majoritatea. Evident că va trebui să monitorizăm aceste manifestări şi, dacă ele vor continua să fie de o gravitate incontestabilă, va trebui să luăm foarte în serios chestiunea suspendării preşedintelui Senatului. Când Roberta Anastase l-a sunat pentru a convoca o şedinţă comună pentru calendarul legii bugetului, din motive absolut neobiective, a refuzat spunând că există o întâlnire a PSD. 

Pe cine vedeţi în loc? Un PDL-ist, în mod cert.

Radu Berceanu? E o variantă.

Mai sunt şi altele? Este Vasile Blaga acolo, este Radu Berceanu, este Alexandru Pereş, ar putea oricare să conducă Senatul.

BUGETUL, ÎN BUZUNARELE PARTIDELOR

Cum se negociază "milioanele lui Boc"

I-aţi reproşat premierului Tăriceanu că împarte milioane la liberali. Sunt mai bune milioanele lui Boc decât ale lui Tăriceanu? Sunt mai puţine şi sunt mai echitabil repartizate. Să vă uitaţi în ultimele hotărâri de guvern.

50% din bani sunt la PDL. 50% PDL, dar ştiţi cât a avut înainte PNL? Peste 60% PNL, 20% PSD şi vreo 5% UDMR.

Dar e firească negocierea aceasta înainte de bugetul pe 2011 în contul acestui buget şi aşa mic? Întotdeauna când a fost vorba de dezbaterea legii bugetului au existat negocieri între putere şi opoziţie pentru a înlătura obstrucţionarea intenţionată a dezbaterilor. O lege a bugetului cu mii de amendamente, prin susţi nerea acestora, se poate întinde cu dezbaterea la o lună. Veţi negocia cu opoziţia şi acum? În mod cert va trebui să avem o discuţie cu opoziţia pentru a face o dezbatere serioasă, dar nu tendenţios organizată pentru a împiedica adoptarea legii într-un termen relativ scurt.

Vorbind de putere, 2,5 miliarde de lei vechi pentru un vot nu este cam mult? E o informaţie pe care nu o am.

Spune Cezar Preda că premierul a discutat pe proiecte cu fiecare parlamentar al puterii şi că sunt mulţumiţi de resursele alocate. Cezar Preda s-a referit la faptul că legea a fost discutată cu parlamentarii şi au primit garanţia că se va încerca o împărţire echilibrată a bugetului la nivelul fiecărui judeţ.

Inclusiv la judeţele opoziţiei? Da, pentru că avem primari şi avem obligaţii şi în aceste judeţe.

Dar Fondul de rezervă? Fondul de rezervă nu a fost niciodată în măsură atât de mare încât să creeze dezavantaje la nivelul judeţelor. E acest 20% care, sigur, este împărţit de obicei politic, dar e o sumă totalmente nesemnificativă.