Dmitri Ribolovlev a pierdut marți procesul intentat în fața unei instanțe federale din New York, în care acuza Sotheby's că a ajutat un cumpărător de artă să îl fraudeze prin plata unor sume mult prea mari pentru diverse opere de artă.
După ore de deliberare, un juriu a decis în favoarea Sotheby's în procesul civil intentat de Rybolovlev. Magnatul îngrășămintelor, în vârstă de 57 de ani, a cheltuit peste 100 de milioane de dolari prin intermediul cumpărătorului de artă Yves Bouvier. Bouvier l-a reprezentat pe miliardar timp de peste un deceniu, ajutându-l să cumpere 38 de capodopere pentru peste 2 miliarde de dolari.
Rybolovlev l-a dat în judecată pe Bouvier la Tribunalul Districtual din Manhattan, susținând că acesta a purtat „negocieri dure cu vânzătorii”, umflând în același timp prețurile de vânzare cu aproape 100%.
Oligarhul rus care a pierdut un proces răsunător
Procesul susținea că intermedierea Sotheby's l-a ajutat pe Bouvier să „justifice prețurile frauduloase pe care le-a perceput” de la Accent Delight International Limited și Xitrans Finance Limited ale lui Rybolovlev.
„Cunoștea prețurile reale pe care Bouvier le-a plătit vânzătorilor și prețurile umflate fraudulos pe care Bouvier i-a determinat pe reclamanți să le plătească”, se arată în proces.
Procesul a implicat patru opere de artă, inclusiv tabloul lui Leonardo da Vinci „Salvator Mundi”, pe care Bouvier l-a cumpărat de la Sotheby's cu 83 de milioane de dolari și l-a vândut lui Rybolovlev cu 127,5 milioane de dolari o zi mai târziu. La licitația organizată de Christie's în 2017, Rybolovlev a vândut tabloul pentru 450,3 milioane de dolari, un record.
Avocatul Sotheby's, Sara Shudofsky, a declarat că Rybolovlev „a încercat să facă o parte nevinovată să plătească pentru ceea ce i-a făcut altcineva”.
Ce a decis juriul
„Sotheby's nu știa despre acele minciuni”, a spus Shudofsky. „Sotheby's nu a avut cunoștință și nu a întreprins nicio abatere”. Casa de licitații a declarat că verdictul de marți „reafirmă angajamentul de lungă durată al Sotheby's de a menține cele mai înalte standarde de integritate, etică și profesionalism în toate aspectele pieței de artă”.
„Suntem recunoscători juriului pentru verdictul său, care dezvinovățește în totalitate Sotheby's de orice presupusă conduită necorespunzătoare”, a declarat compania.
Așa cum a fost clar de la început, Sotheby's a respectat cu strictețe toate cerințele legale, obligațiile financiare și cele mai bune practici din industrie în timpul tranzacțiilor cu aceste opere de artă. Avocatul lui Rybolovlev, Daniel Kornstein, a declarat: „Acest caz ne-a atins obiectivul de a pune în lumină lipsa de transparență a pieței de artă. Această secretomanie a făcut dificilă dovedirea unui caz complex de complicitate la fraudă”.
„Acest verdict nu face decât să evidențieze necesitatea unor reforme, care trebuie făcute în afara sălii de judecată”, a mai spus Kornstein.
Luna trecută, avocații cumpărătorilor de artă au anunțat că Rybolovlev, care a cumpărat un conac din Palm Beach, Florida, de la fostul președinte Donald Trump pentru 95 de milioane de dolari în 2008, a soluționat pretențiile sale împotriva lui Bouvier pentru condiții nedivulgate. Avocații lui Bouvier au declarat pentru Associated Press la începutul acestei luni că pretențiile legale ale lui Rybolovlev împotriva sa au fost respinse „de autoritățile din întreaga lume” în nouă cazuri din Singapore, Hong Kong, New York, Monaco și Geneva.
Sursa: cbnc.com