Creșterea salariului minim aduce scumpiri. Care sunt principalele domenii în care cresc prețurile

Creșterea salariului minim aduce scumpiri. Care sunt principalele domenii în care cresc prețurile Salariul minim. Sursa foto: Dreamstime.com

Creșterea salariului minim aduce scumpiri, spun specialiștii. Asta pentru că mulți dintre cei care dețin afaceri trebuie să scumpească produsele pentru a putea rezista pe piață.

Creșterea salariului minim ar putea schimba prețurile la bunuri și servicii, spun economiștii. Asta pentru că cei care plătesc aceste salarii și sunt obligați să le majoreze trebuie să fie siguri că au posibilități financiare. Drept urmare vor mări prețurile la produsele pe care le comercializează pentru a reuși să își mențină afacerea pe linia de plutire.

Prima afectată, spun specialiștii, este industria alimentară. Asta pentru că în acest domeniu este necesară forță de muncă. Iar în majoritatea cazurilor, în această industrie se plătește cu salariul minim. Drept urmare în momentul în care costul de producție va crește, evident că și prețul produselor comercializate va crește.

Vorbim așadar de produse alimentare de bază de la ouă, lapte, brânză, ulei, orez, până la cele procesate. Toate aceste prețuri vor crește odată cu mărirea salariului minim. Din momentul creșterii salariului minim și investițiile în materiile prime necesare desfășurării afacerilor vor crește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea salariului minim ar afecta în primul rând prețul alimentelor

Drept urmare, din nou, creșterea prețurile la produse este inevitabilă. Așa încât, specialiștii spun că și generarea inflației este inclusă în creșterea salariului minim. Puterea de cumpărare va scădea din nou, astfel că această creștere a salariului minim nici nu va fi resimțită de cei care o primesc, spun specialiștii.

Pe de altă parte, creșterea salariului minim poate crea frustrări celor care câștigă mai mult. Drept urmare, este posibil ca angajatorii să fie obligați să mărească și aceste salarii, lucru care va afecta din nou costurile forței de muncă. Pe de altă parte o altă fațetă a creșterii salarilui minim este posibil să fie concedierile.

Micii afaceriști care nu își mai permit să plătească toți angajații, vor recurge și la astfel de măsuri. Drept urmare mulți dintre angajați vor rămâne fărăr job, mai spun economiștii. Cert este că o astfel de creștere trebuie făcută într-un climat economic stabil și nu într-unul cu inflație atât de mare, mai explică specialiștii.