Oligarhii ruși sunt sancționați în același mod ca și Osama bin Laden

Oligarhii ruși sunt sancționați în același mod ca și Osama bin Laden

Sancțiunile occidentale împotriva oligarhilor ruși nu sunt diferite de cele împotriva lui Osama bin Laden, a spus un expert. Acesta a văzut același tip de rețea informală și secretă de transferuri de active dezvoltate și în rândul oligarhilor.

Sancțiunile au fost impuse oligarhilor cu legături strânse cu Vladimir Putin, ca răspuns la invazia sa în Ucraina, în încercarea de a face presiuni asupra președintelui rus. Oligarhii ruși – unii dintre cei mai bogați oameni din lume – și-au înghețat bunurile, de la superiaht-uri, lucrări de artă și proprietăți până la avioane private. Experții în mutarea banilor au observat însă o creștere a transferurilor de active cu câteva luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Sancționarea oligarhilor care au legătură cu Putin

Shane Riedel, expert în infracțiuni financiare și CEO al Elucidate, care analizează modelele în mișcarea banilor, a spus: „Cum este un oligarh sancționat diferit de modul în care a fost Osama bin Laden? Acesta este exact același instrument, exact același cadru legal care este folosit”.

„Dacă ne uităm la modul în care se mișcă tranzacțiile și la realocarea resurselor și a activelor și la creșterea noilor companii offshore, ceea ce reținem de aici este un mecanism absolut rapid pentru crearea de platforme alternative de plată”, a spus Riedel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste rețele alternative de mișcare a banilor, numite hawalas, au loc în afara sistemelor bancare tradiționale. Nu este necesară nicio documentație, așa că nu există înregistrări ale tranzacțiilor, ceea ce o face o metodă ideală de finanțare a terorismului.

„Hawalas a avut nevoie de mii de ani să se dezvolte. Acum ei spun, „vom pune în aplicare ca un mecanism tactic care să ne permită să ocolim sancțiunile”, care este același ca pentru entitățile proxy – obiective diferite, oameni diferiți ”, a spus Reidel.

Într-o audiere despre hawalas și mecanismele subterane de finanțare a terorismului în Senatul SUA pe 14 noiembrie 2001, senatorul Indiana, Evan Bayh, a spus că bin Laden a folosit acest sistem pentru a evita eforturile de a-și opri fluxul de bani. „Un sistem pe care bin Laden și celulele sale teroriste îl folosesc pentru a muta în ascuns fonduri în întreaga lume este prin hawalas, un sistem antic și anterior necunoscut de transfer de bani”, a spus Bayh.

Sistem folosit de rețeaua lui Osama bin Laden

Bayh a mai spus că SUA au recunoscut pericolul hawalasului nereglementat, iar Congresul a trecut să „reglementeze activitățile lor în 1994, odată cu adoptarea unei legi care impunea ca întreprinderile de încasare a cecurilor și întreprinderile financiare informale precum hawalas să se înregistreze la guvern”. Legea a avut un efect redus asupra hawalasului.

Senatorul din Maryland, Paul Sarbanes, a declarat în cadrul audierii că „după 11 septembrie, am aflat că rețeaua teroristă a lui Osama bin Laden nu numai că a exploatat vulnerabilitățile din procedurile de reglementare și de aplicare a sistemului financiar formal, ci a folosit și sistemul informal pentru a muta sume semnificative de numerar în întreaga lume, fără a lăsa o amprentă electronică sau hârtie.”

„Anonimatul relativ al sistemului și lipsa de evidență legală îl fac un mecanism atractiv pentru traficanții de droguri, brokerii de arme, evaziunea fiscală, oficialii corupți și teroriștii care caută să mute bani pe ascuns”, a spus Sarbanes.

Sancțiunile vizau teroriști, inclusiv bin Laden și membri ai Al Qaeda, pentru că au încercat să atragă SUA într-un război la scară largă în lumea musulmană, care ar răsturna ordinea mondială existentă și ar stabili un singur stat islamic.

Agențiile de informații și de aplicare a legii din SUA au monitorizat Al Qaeda și  pe bin Laden în anii 1990, avertizând oficialii guvernamentali cu privire la o amenințare tot mai mare. În 1996, bin Laden a declarat un jihad, un război sancționat religios, împotriva SUA, care a dus la atacuri violente asupra intereselor americane de peste ocean. Bin Laden credea că o lovitură asupra SUA va convinge guvernul să se retragă din lumea musulmană.

Riedel a spus că singura diferență între sancțiunile asupra oligarhilor și cele asupra lui bin Laden sunt motivele pentru care au fost sancționați. „Este exact aceeași agenție guvernamentală care emite ambele controale – este OFAC, este HMT”, a spus Riedel, referindu-se la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din SUA și la Trezoreria HM din Marea Britanie, potrivit Business Insider.