Cei mai bogați oameni din Rusia au decis să își mute superyacht-uri în Maldive. Aceștia au luat decizia chiar azi, 2 martie și sunt speriați de sancțiunile occidentale pe care Vladimir Putin le-a atras. Au ajuns să trăiască în fiecare zi cu frică.
Cel puțin cinci superyacht-uri deținute de miliardari ruși au fost ancorate în Maldive de frica sancțiunilor. Occindetalii l-au amenințat pe Vladimir Putin cu o serie de măsuri drastice, iar Rusia are de suferit.
Republica Maldive este o țară insulară din Oceanul Indian care nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite. Sosirea navelor în arhipelagul de lângă coasta Sri Lanka vine după ce țara condusă de Putin a fost amenințată cu sancțiuni uriașe. Oligarhii ruși au de suferit din cauza războiului produs în Ucraina.
Superyacht-ul Clio, deținut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului producător de aluminiu Rusal, a fost ancorat lângă capitala Male, potrivit bazei de date de transport maritim MarineTraffic. Proprietarul a analizat cea mai bună soluție pentru bunul său.
The Titan, deținut de Alexander Abramov, un co-fondator al producătorului de oțel Evraz, și-a schimbat locația pe 28 februarie.
Miliardarii își ascund superyacht-urile
Alte trei iahturi ale miliardarilor au fost trimise în apele Maldivelor, arată datele. Nirvana, un yacht de 88 de metri, deținut de cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin, a avut o soartă asemănătoare. Proprietarul a luat o decizie neașteptată și și-a orientat atenția către alt port. Majoritatea navelor stăteau în Orientul Mijlociu la începutul anului.
Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive nu a dorit să ofere declarații despre navele rușilor.
Statele Unite va lua măsuri stricte pentru a confisca proprietățile rușilor. Din cauza lui Vladimir Putin, majoritatea miliardarilor s-au confruntat cu pierderi uriașe.
„Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna și îngheța activele companiilor și oligarhilor ruși sancționați – iahturile lor, conacele lor și orice alte câștiguri nedorite pe care le putem găsi și îngheța prin lege”, a transmis Casa Albă într-o postare pe Twitter publicată duminică.
Washingtonul a oferit sancțiuni colosale lui Deripaska și altor ruși influenți. Aceștia au avut de suferit din cauza lui Vladimir Putin și în 2018, după intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Moscova nu a recunoscut niciodată această acțiune, dar americanii sunt convinși că nu a fost doar o coincidență.