OLGUȚA VASILESCU: Nu avem în plan SCHIMBAREA vârstei de PENSIONARE. ROMÂNII nu duc viața EUROPENILOR

OLGUȚA VASILESCU: Nu avem în plan SCHIMBAREA vârstei de PENSIONARE. ROMÂNII nu duc viața EUROPENILOR

Ministerul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a lămurit problemele legate de informațiile despre vârsta de pensionare și de schimbările aduse de legea salarizării, în special cele care au dus la valul pensionărilor din poliție și armată.

În cadrul emisiunii România TV EXCLUSIV, Ministerul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a lămurit din ultimele zvonuri și informații legate de schimbările din zona legislației muncii și a salarizării.

Referitor la valul de pensionări din sistemul de interne, Vasilescu a spus, „La cum arată OUG, or să vadă toți că este mai bine să rămână în sistem, anul viitor cresc salariile bugetarilor cu 25%, dacă ies acum la pensie ies cu salariul pe care îl au în prezent. Mulți preferă să se pensioneze tineri ca ulterior să lucreze tot la stat, pe bază de contract, poate ar fi bine să schimbăm treaba asta. Se va da un act normativ în urma unei analize în acest sens. Cei care au depus deja dosarele s-ar putea să regrete, proiectul de OUG vizează schimbările începând cu data de 15 septembrie.”

Referitor la schimbarea vârstei de pensionare, ministrul spune că „Nu avem viața europeană care să ne permită să ieșim la pensie la 67-70 ani, pentru ca sa cotizăm toată viața la pensie pentru ca apoi să ne mai bucurăm de pensie 2-3 ani. Până în 2030 există directiva UE care ne solicită egalizarea vârstei de pensionare. Românii să stea liniștiți în această privință, sunt doar zvonuri.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind despre modificările ce vor intra în discuție miercuri, Vasilescu spune că „Pensiile nu se mai actualizează în raport cu cei activi, ci cu rata inflației. Vom impune și o normă tranzitorie, pentru ca angajatorii să nu scadă salariile odată cu aceste OUG. Contribuțiile sociale vor fi reduse la 35%, în timp ce impozitul pe salariu va ajunge de la 16,5 la 10%. Contribuțiile vor trece de la angajator la angajat, fiind o treabă esențială pentru partea de pensii. Acum din 1000 RON de exemplu, se plătesc 26,3% parte de pensie, din care angajatul 10,5 și angajatul 15,8%. Când toți acești bani vor merge în contul angajatului, acesta va beneficia de toți banii pe care îi deține pentru depozitul de pensie.”