Olguța Vasilescu: Să demisioneze ministrul care are tupeul să majoreze salariile? În iunie legea va fi pe masa Președintelui Iohannis

Olguța Vasilescu: Să demisioneze ministrul care are tupeul să majoreze salariile? În iunie legea va fi pe masa Președintelui Iohannis

Legea salarizării bugetarilor va fi depusă luni la Parlament, iar în luna iunie va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, într-o emisiune la Antena3. Legat de sindicatele care spun că legea e proastă și îi cer demisia, ministrul a spus, zâmbind, că: „mă amuz văzând la tv câtă dezlănţuire de forţe s-a iscat împotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc că nici măcar nu au văzut-o!”

Lia Olguța Vasilescu, invitată în emisiunea „Subiectiv” a lui Răzvan Dumitrescu, de la Antena 3, a dat mai multe explicații privind Legii salarizării bugetarilor care va fi făcut public luni. Potrivit ei, legea va ajunge la promulgare la președintele Iohannis în luna iunie!

„Maine (luni, n.r.) va fi semnată de absolut toți parlamentarii. Noi avem foarte multe semnături deja, în jur de 200 de smenături, dar și ceilalți colegi care nu au apucat să semneze legea vor fi invitați mâine să o facă. Probabil vom avea o ședință reunită a grupurilor parlamentare ca să mai prezentăm o dată principiile aceste legi pentru cine nu a fost la Sinaia și după vom intra cu ea în Parlament – sper eu – într-o procedură destul de rapidă a acestei legi”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii spune, însă, că proiectul de lege, chiar dacă va fi semnat, va putea fi modificat astfel încât să fie cât se poate de curinzător.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Desigur că nu ne dorim să spunem că nu vom accepta amendamente din partea opoziției, chiar și a sindicatelor, chiar și a oamenilor simpli care vor avea ocazia să vadă această lege începând de mâine și dacă vor simți nevoia să ne semnaleze vreo greșeală suntem dispuși ca în Parlament să corectăm aceste lucruri, pentru că sigur legea nu este perfectă, nicio lege nu poate să fie perfectă, dar încercăm să avem cea mai corectă variantă posibilă în condițiile date pentru că la ora actuală nu cred că mai este cineva din România, din sectorul bugetar care să nu cunoască haosul în care se află la ora actuală salarizarea din România”.  

Dacă totul merge așa cum speră ministrul, în maximum două luni, legea ar putea ajunge pe masa președintelui României.

„Asta depinde foarte mult de ce se va întâmpla în comisiile parlamentare. Legea pentru abrogarea celor 102 taxe a trecut în nici măcar două săptămâni rin Parlamentul României. Dar aceasta fiind o lege atât de importantă, eu cred că vom avea un timp de dezbatere până în luna iunie, iar atunci o trimitem la promulgare președintelui. Dacă nu vrea s-o promulge va trebui să se întoarcă din nou la Parlament. Ne-am luat o marjă în așa fel încât până la data de 1 iulie să depășim toate obstacolele”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Sigură pe ea, reprezentanta PSD spune că Legea salarizării unitare va repara nedreptățile făcute după Revoluție acestui sector care are peste 1,2 milioane de angajați.

„Sunt convinsă că această lege va fi foarte apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani, aşa cum sunt convinsă şi că ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă că o vor aprecia şi cei cu salarii mari, care vor vedea ce creşteri au şi ei. Mai puţin bugetarii de lux. Puţini. Dacă vor comenta, poate că toată lumea va fi interesată şi ce salarii au în plată. Dar ştiu că nu o vor face. Nicio familie ocupaţională nu va fi afectată, în ansamblu. Nici Justiţia, unde creşterile sunt semnificative”, declara Lia Olguţa Vasilescu.

Cât privește criticile aduse legii, mai ales de sindicaliștii de la Cartel Alfa și de cei din Ordine Publică, ministrul Muncii nu înțelege ce nu le place și de ce unele sindicate îi cer demisia.

„Sindicatele din Ordinea Publică sunt revoltate că primesc doar 5%, iar Apărarea 20%, de la 1 iulie. Dar nu am auzit pe nimeni să se revolte că soldaţii, în anul de graţie 2017, au solda de 750 de lei, deşi fac parte din aceeaşi familie ocupaţională cu Ordinea Publică, iar Ordinea Publică mai primeşte de la 1 ianuarie 2018 încă 25%. La fel ca şi Armata, care abia atunci se apropie binişor de Ordinea Publică. Până atunci, mă amuz văzând la tv câtă dezlănţuire de forţe s-a iscat împotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc că nici măcar nu au văzut-o. Astăzi, un lider de Confederaţie, care nu apreciază creşterile de salarii, deşi rostul lui pe funcţie e chiar acela de a se bate pentru asta, spunea senin: „N-am citit-o, nu ştiu ce scrie acolo, dar sunt sigur ca e proastă legea. Şi trebuie să fim atenţi şi la semnalele FMI”. Ce să mai comentezi la asta? Concluzia? Să demisioneze ministrul care are tupeu să majoreze salariile, că Ialomiţianu, când a tăiat 25%, a fost declarat „Omul anului” de reviste străine, a fost lăudat de FMI, iar liderii de sindicat care azi arată cu degetul n-au piuit măcar. Le mulţumesc liderilor de sindicat care m-au sunat azi ca să îmi spună să nu cumva să îmi treacă prin cap să nu depun legea! Ei merită respectul meu şi al celor pe care îi reprezintă”,mai spune ministrul.