Oleoductul Constanţa-Trieste, în pericol

Oleoductul Constanţa-Trieste, în pericol

Proiectul referitor la construcţia conductei Constanţa-Trieste ar putea fi îngheţat sau nu va fi realizat dacă până în anul 2009 nu se va asigura finanţarea.

În valoare de 4,5 miliarede de euro, proiectul are ca acţionari firmele Conpet şi Oil Terminal din România, JP Transnafta din Serbia şi Jadranski Naftovod din Croaţia.

Reprezentanţii firmelor s-au întâlnit, azi, la Ploieşti şi au decis să amâne numirea directorului general până la noua reuniune de la Belgrad.

"La întâlnirea de astăzi am trasat sarcinile noului director general al companiei de dezvoltare a proiectului", a declarat Gheorghe Ionescu, directorul tehnic al Conpet şi preşedintele întrunirii de la Ploieşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a menţionat că Oil Terminal şi Conpet l-au propus pentru funcţia de directorul general pe Brian Minty, şeful echipei de consultanţi care a realizat studiul de fezabilitate.

Noul director general va trebui să promoveze proiectul în rândul producătorilor de petrol şi al utilizatorilor oleoductului, organizarea unei conferinţe pentru atragerea de investiţii.

"Conferinţa ar trebui sa aibă loc în maxim un an de la înfiinţarea companiei. Dacă nu există în două luni de la conferinţă interes dovedit din partea investitorilor, compania de proiect se va desfiinţa. Proiectul va fi îngheţat sau nu va mai fi realizat", a menţionat Ionescu.

Data înfiinţării companiei este 6 iunie 2008.

Oleoductul Constanţa-Trieste (Pan European Oil Pipeline, PEOP) ar avea o lungime de 1.400 kilometri şi va traversa România, Serbia, Croaţia şi Slovenia, spre Italia. Conducta ar fi una dintre rutele directe de transport al petrolului din zona estică a Mării Negre către piaţa europeană.