Polemica și incidentele de anul trecut nu l-au oprit pe deputatul Geert Wilders să anunțe relansarea unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed.

În 2018, Wilders a fost constrâns să anuleze acest concurs ca urmare a amenințărilor cu moartea și a unor proteste.

Geert Wilders, cunoscut pentru pozițiile sale anti-islam, și-a invitat adepții pe contul său de Twitter să-i „trimită caricaturi-Mahomed”, desene animate satirice înfățișând profetul.

Wilders dorește să organizeze concursul la sediul Parlamentului olandez, la Haga, invocând libertatea de exprimare, scrie AFP.
Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV), a anunțat deja în iunie 2018 intenția sa de a organiza o astfel de competiție, înainte de a o anula după ce a fost ținta amenințărilor cu moartea.

Inițiativa a atras critici puternice din partea comunității musulmane, în special din Pakistan, unde au avut loc mai multe manifestații.
O instanță olandeză l-a condamnat pe un bărbat pakistanez la 10 ani de închisoare, în noiembrie anul trecut, pentru pregătirea unui „atac terorist” împotriva parlamentarului.

Arestat la Haga, pakistanezul a publicat un videoclip pe Facebook în care declara că vrea să-l trimită pe Geert Wilders „în iad” și i-a chemat pe ceilalți musulmani să-l susțină.

Deputatul a decis două zile mai târziu anularea concursului.

A doua zi, un tânăr afgan a înjunghiat doi turiști americani în gara centrală din Amsterdam.

Condamnat la 26 de ani de închisoare, în octombrie, afganul a spus că a efectuat atacul pentru „protejarea profetului Muhammad”, menționând în special numele lui Geert Wilders.

Geert Wilders, de 56 de ani, beneficiază de o protecție permanentă din partea statului olandez.