Evenimentul Zilei > International > Olanda relanseză un concurs de caricaturi ale lui Mahomed
Olanda relanseză un concurs de caricaturi ale lui Mahomed

Olanda relanseză un concurs de caricaturi ale lui Mahomed

Deputatul de extremă dreapta Geert Wilders este la originea concursului.

Polemica și incidentele de anul trecut nu l-au oprit pe deputatul Geert Wilders să anunțe relansarea unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed.

În 2018, Wilders a fost constrâns să anuleze acest concurs ca urmare a amenințărilor cu moartea și a unor proteste.

Geert Wilders, cunoscut pentru pozițiile sale anti-islam, și-a invitat adepții pe contul său de Twitter să-i „trimită caricaturi-Mahomed”, desene animate satirice înfățișând profetul.

Wilders dorește să organizeze concursul la sediul Parlamentului olandez, la Haga, invocând libertatea de exprimare, scrie AFP.
Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV), a anunțat deja în iunie 2018 intenția sa de a organiza o astfel de competiție, înainte de a o anula după ce a fost ținta amenințărilor cu moartea.

Inițiativa a atras critici puternice din partea comunității musulmane, în special din Pakistan, unde au avut loc mai multe manifestații.
O instanță olandeză l-a condamnat pe un bărbat pakistanez la 10 ani de închisoare, în noiembrie anul trecut, pentru pregătirea unui „atac terorist” împotriva parlamentarului.

Arestat la Haga, pakistanezul a publicat un videoclip pe Facebook în care declara că vrea să-l trimită pe Geert Wilders „în iad” și i-a chemat pe ceilalți musulmani să-l susțină.

Deputatul a decis două zile mai târziu anularea concursului.

A doua zi, un tânăr afgan a înjunghiat doi turiști americani în gara centrală din Amsterdam.

Condamnat la 26 de ani de închisoare, în octombrie, afganul a spus că a efectuat atacul pentru „protejarea profetului Muhammad”, menționând în special numele lui Geert Wilders.

Geert Wilders, de 56 de ani, beneficiază de o protecție permanentă din partea statului olandez.