Evenimentul Zilei > Politica > OLANDA râde de ideea aderării ROMÂNIEI la Schengen. Ministrul de Externe al Olandei a avut o reacţie jignitoare. Tu ce părere ai? | DEZBATEREA ZILEI
OLANDA râde de ideea aderării ROMÂNIEI la Schengen. Ministrul de Externe al Olandei a avut o reacţie jignitoare. Tu ce părere ai? | DEZBATEREA ZILEI

OLANDA râde de ideea aderării ROMÂNIEI la Schengen. Ministrul de Externe al Olandei a avut o reacţie jignitoare. Tu ce părere ai? | DEZBATEREA ZILEI

Ministrul de Externe al Olandei, Frans Timmermans, a pufnit în râs când a fost întrebat de presa de la Bucureşti dacă România este pregatită pentru aderarea la spaţiul Schengen, incidentul fiind relatat de presa din Ungaria, potrivit B1TV.

"Liderul diplomaţiei olandeze a pufnit în râs, când a fost întrebat despre aderarea României la spaţiul Schengen. El a catalogat întrebarea ca fiind foarte bună, dar a lăsat-o fără răspuns", scriu jurnaliştii de la Nepszabadsag.
Publicația de la Budapesta îl citează apoi pe președintele comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților, Korodi Attila (UDMR), care spune:"Nu există nicio șansă pentru aderarea României la spațiul Schengen. De fapt, șansele sunt la fel de mari ca în septembrie 2011, cand guvernul olandez a blocat aderarea României și Bulgariei”.

"Cred ca s-a mai diminuat opoziția verbală a Olandei față de România, dar din asta nu se pot trage concluzii privind aderarea la spațiul Schengen. Chiar dacă se va obține acordul Olandei, va apărea un alt stat din vest care să-și exercite dreptul de veto. Acum câțiva ani, Franța era mult mai vocală decât Olanda. Relațiile de prietenie din interiorul familiilor partidelor europene sunt irelevante în acest context", a adăugat fostul ministru.

"Este evident pentru toata lumea ca justitia din Romania se imbunatateste de la an la an, dar tarile din Vest sunt in continuare interesate sa tina Romania si Bulgaria in sah. Ele transmit un mesaj clar propriilor concetateni ca nu vor lasa esticii sa impovareze vestul Europei.

Aderarea s-ar putea realiza in cativa ani, asta daca nu cumva ar izbucni mai devreme un conflict prin care sa fie necesara o baricadare a tarilor UE", a incheiat Korodi.
Timmermans, la București

Ministrul de Externe olandez a fost într-o vizită oficială în România, în urmă cu o săptămână, când s-a întâlnit cu omologul său român, Titus Corlăţean. Cei doi au discutat despre relaţiile bilaterale foarte bune, Regatul Țărilor de Jos menținându-se pe primul loc în clasamentul investitorilor străini în România.
De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, recent prezentat de Comisia Europeană, la 22 ianuarie 2014. Corlăţean a subliniat evoluţiile în acest domeniu și a afirmat că autorităţile române vor continua reformele şi vor asigura independenţa justiției.
Timmermans a apreciat progresele României în acest domeniu şi a subliniat contribuţia experţilor olandezi la consolidarea reformelor în domeniul reformei justiţiei, pe parcursul anilor, precum şi semnalele pozitive transmise de aceştia privind mersul reformei.
Corlățean a reiterat poziția României conform căreia nu există nici o legătură formală între Mecanismul de Cooperare și Verificare și extinderea spațiului Schengen, cele două procese fiind independente şi guvernate de reguli şi raţiuni diferite.
El a explicat că aderarea la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate şi un drept legitim al României ca stat membru UE şi a exprimat speranţa că la momentul la care condiţiile politice pentru unanimitatea poziţiilor în UE vor fi întrunite, o decizie pozitivă să poată fi adoptată în formula celor două etape, înainte de finalul acestui an.
"Am luat notă cu atenţie de poziţia Guvernului referitoare la aderarea la Schengen. Suntem pregătiţi să urmărim cu atenţie evoluţiile pozitive şi am luat notă de dorinţa dumneavoastră cu privire la deciziile ce urmează a fi luate mai târziu în acest an. Guvernul olandez va aborda această chestiune într-o manieră clasică, strictă, dar corectă şi sper ca aceasta va duce la rezultate pozitive", a răspuns Timmermans, la Bucureşti.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: