Olaf Scholz, cancelarul german, l-a îndemnat pe Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina și să inițieze negocieri de pace cu Kievul. Cei doi au avut o conversație telefonică, prima după doi ani.
Cancelarul german se pregătește pentru alegeri, în luna februarie. după ce a pierdut susținerea parlamentară. În acest context, dat fiind și victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, a avut o discuție cu Vladimir Putin.
Olaf Scholz, recomandare pentru Vladimir Putin
Guvernul german a transmis, într-un comunicat de presă, care au fost subiectele abordate în discuția telefonică. Olaf Scholz i-a recomandat lui Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina și să inițieze negocieri de pace cu Kievul. A fost prima convorbire oficială pe care au avut-o cei doi după doi ani, informează AFP.
Cancelarul federal i-a cerut lui Vladimir Putin să dea dovadă de voință și să înceapă negocierile cu Ucraina. El i-a recomandat să aibă în vederea încheierea unei păci juste şi durabile. Totodată, oficialul german a subliniat „angajamentul de neclintit al UE faţă de Ucraina”. Cancelarul a subliniat „determinarea Germaniei de a susţine Ucraine cât timp va fi necesar în lupta împotriva agresiunii ruse”.
Potrivit Cancelariei germane, discuția cu Putin a avut loc după ce în prealabil Olaf Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. O sursă guvernamentală germană a precizat că discuţia între Scholz şi Putin a durat o oră.
Putin nu a mai avut discuții cu liderii ţărilor occidentale din anul 2022, când Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni contra Rusiei.
Vladimir Putin iese din izolare
Mulţi liderii occidentali, între care Joe Biden, Olaf Scholz, dar și Emmanuel Macron, refuză să discute cu dictatorul rus. La începutul lunii noiembrie, Putin şi-a exprimat regretul că liderii occidentali au „încetat” să-l sune. Practic, Vladimir Putin a fost izolat, în condițiile în care a declanșat războiul din Ucraina. Singurul care l-a frecventat, în această perioadă, a fost Viktor Orban, un susținător al politicii sale.
„Dacă vreunul dintre ei doreşte să reia contactele, am spus-o mereu şi o voi repeta: noi nu avem nimic împotrivă”, a declarat Putin la forumul Grupului de la Valdai, în Rusia.
De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Germania a devenit cel mai important furnizor de armament pentru Ucraina, după SUA.
Disucția dintre Olaf Scholz și Putin, într-un context dificil
Discuția pe care a purtat-o cancelarul german și dictatorul rus vine într-un context dificil pentru Ucraina. Armata Kievului se confruntă cu mari probleme pe fronturile din est. Țara se pregătește să traverseze a treia iarnă sub loviturile Rusiei. Aceasta în condițiile în care o mare parte din infrastructura sa energetică a fost avariată sau distrusă.
Olaf Scholz și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, la fel ca și ceilalți lideri europeni. Este nevoie, însă de mai multe ajutoare pentru ca țara să reziste pest iarnă.
După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane există temeri cu privire la continuarea ajutorului american. Din luna ianuarie, după ce noua administrație, republicană, va prelua puterea, Kievul ar putea să nu mai primească ajutor militar american. Acest lucru va face ca statul vecin să rezist din ce în ce mai greu în fața atacurilor rusești.
La rândul său, Olaf Scholz se confruntă cu o criză politică la guvernare. Germania va avea alegeri anticipate în luna februarie, iar șansele sale să fie reales sunt reduse.