OLAF confirmă analiza preliminară a acuzațiilor aduse SRI de cinci ONG

OLAF confirmă analiza preliminară a acuzațiilor aduse SRI de cinci ONG

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a confirmat, pentru Euractiv.com, că experții săi fac analiza preliminară a acuzațiilor formulate, în ianuarie, de un grup de ONG-uri din România, cu privire la proiectul SII Analytics, finanțat din fonduri europene și câștigat de Serviciul Român de Informații.

OLAF a confirmat, la solicitarea Euractiv.com, că a primit documentele cu acuzațiile formulate de cele cinci organizații neguvernamentale și a evidențiat că experții biroului antifraudă fac verificări preliminare pentru a stabili dacă acest caz intră în competența lor și ce măsuri sunt necesare.

Pe 31 ianuarie, Active Watch, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Societatea Academică din România (SAR), Asociaţia Miliţia Spirituală şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) au formulat o plîngere în legătură cu modul în care SRI a primit fonduri pentru SII Analytics, un program cu potenţial de monitorizare generalizată a populaţiei.

Cele cinci ONG-uri au înaintat plîngerea şi Comisiei de control a SRI din Parlament. Comisia a solicitat Serviciului Român de Informaţii, dar şi altor instituţii, date privind SII Analytics. „Este în verificare, am cerut relaţii de la SRI şi de la alte instituţii. Aştept răspunsurile, nu pot să le decid eu că nu sunt organ de specialitate pe subiectul ăsta. Acolo ridicau aspecte legate de legalitatea atribuirii contractului, de calificarea SRI pe acest subiect, nu le puteam clarifica eu. Am cerut relaţii de la SRI şi de la alte instituţii. Când o să am un răspuns o să anunţ”, declara atunci Adrian Ţuţuianu, şeful Comisiai SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzaţia principală adusă SRI de cele cinci organizații neguvernamentale este că instituţia a fost favorizată înaintea, dar şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul european de Dezvoltare Regională (FEDR), întrucât serviciul a fost singurul ofertant. 

ONG-urile au acuzat că timpul dintre publicarea apelului de proiect de către organismul intermediar şi depunerea proiectului a fost de numai de 7 ore, că ghidul solicitantului a fost publicat în Monitorul Oficial la mai mult de o lună de la publicarea apelului de proiecte şi că SRI nu întrunea condiţiile de eligibilitate pentru acordarea finanţării în cadrul acestui proiect.

În plus, mai acuzau cele cinci organizații neguvernamentale, proiectul în cauză a încălcat în mod flagrant documentele constitutive  ale Uniunii Europene, în speţă dreptul la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal din Carta Drepturilor Fundamentale a UE. 

În România, scandalul s-a stins după ce președintele comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a anunțat că proiectul SII Analitycs a fost atribuit Serviciului Român de Informaţii (SRI) în condiţiile legii, nefiind constatate niciun fel de abateri de la normale legale. (Foto: http://ec.europa.eu/anti-fraud/)

Citește și: Incredibil, ASTA MAI LIPSEA LA SRI! Instituţia a ajuns în vizorul unui OFICIU ANTIFRAUDĂ. Afacerea SII Analytics ascunde DETALII CARE RIDICĂ SEMNE DE ÎNTREBARE asupra anumitor operaţiuni

SRI la control. Se întâmplă acum. Eveniment ISTORIC la Serviciul Român de Informații

Ţuţuianu: Proiectul SII Analitycs a fost atribuit legal de SRI