Se anunță schimbări majore. Oficialii recunosc: ,,Actele din învățământ se bat cap în cap”
- Gabriel Fere șteanu
- 22 februarie 2017, 00:00
Suntem din ce în ce mai aproape de o nouă lege a educației, conform lui Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta a oferit, astăzi, toate detaliile referitoare la schimbările care se preconizează în şcolile din România
Reprezentantul Ministerului Educației osciliează între funcția de secretar de stat şi senator, dar are la dispoziție 15 zile ca să opteze pentru una din poziții. Însă, oricare va fi decizia, Pop vrea să lase ceva în urma lui. Astfel, el a început deja trasarea unei noi direcții în învățământ, mai ales că vorbim despre o necesitate urgentă, după cum spune chiar acesta.
Oficialii recunosc că actele normative care reglementează situația şcolilor româneşti nu sunt atât de clare şi concise, ba dimpotrivă, dispozițiile acestora sunt contrare, în loc să se completeze. De aici, nevoia unei noi legi a educației.
Printre promisiuni: abandon şcolar redus
„Plecând de la două elemente importante, putem trage concluzia necesității.Un prim element este cel legat de programul de guvernare pe care l-am prezentat public şi pe care românii şi în special profesorii, elevii şi studenții îl ştiu şi acolo ne-am angajat clar ce vrem să facem în domeniul educațional în următorii patru ani de zile şi nu numai, plecând de la ştiințele europene, reducerea abandonului şcolar şi toate celelalte, iar al doilea element: câteva acte normative care se bat, dacă putem spune, cap în cap, sau nu pot fi aplicate în interacțiunea Legii educației naționale cu alte legi organice, şi aici mă refer la Codul Fiscal, Codul Muncii şi, dacă vreți, şi Legea voluntariatului, până la urmă”, a declarat Liviu Pop la radiul public.
Au bătut palma cu sindicatele
Autoritățile au picat de acord şi cu sindicatele din învățământ, care pledează, de asemenea, pentru elaborarea unei noi legi în sistemul educațional, una care să fie într-adevăr un rezultat al dezbaterii publice. „Vă spun foarte clar că avem nevoie de un pachet legislativ nou. Avem nevoie de o lege a educației, avem nevoie de un statut al cadrelor didactice, exact aşa cum a existat inițial, când aveam Legea învățământului şi statutul personalului didactic din învățământul preuniversitar şi universitar. În momentul de față, avem o lege care nu este rezultatul unor dezbateri publice, o lege care a suportat zeci de modificări de la apariția ei, o lege care a fost asumată. Deci, o lege care, clar, nu este ceea ce aştepta sistemul”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.