Oficialii americani, mai atenți cu premierul decât cu președintele

Oficialii americani, mai atenți cu premierul decât cu președintele

O comparație între programul vizitei lui Iohannis la Washington DC, în septembrie 2015, și cel al premierului Cioloș arată că guvernul american este mai prietenos cu șeful Executivului

Punctul culminant al vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington, în septembrie 2015, a fost întâlnirea, la Casa Albă, cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Însă, după discuțiile bilaterale, declarații de presă a făcut doar șeful statului român, la sediul Ambasadei României la Washington. Casa Albă a emis un comunicat, cu o întârziere de mai multe ore. Șeful statului român nu s-a întâlnit cu niciun alt oficial al cabinetului Obama. În plus, presa a criticat absența unei întâlniri a lui Iohannis - cu excepția unei fotografii oficiale - cu Barack Obama însuși. Președintele României a fost la Washington DC și în această primăvară, dar s-a limitat să participe la un summit pe tema securității nucleare.

Vicepreședintele Joe Biden ar putea face declarații împreună cu premierul Dacian Cioloș

Întâlniri economice

Spre deosebire de Iohannis, potrivit informațiilor transmise presei, Dacian Cioloș și Joe Biden ar putea face declarații comune, după întâlnirea la Eisenhower Executive Building, o clădire de birouri situată chiar lângă Casa Albă. În programul transmis presei este însă menționat că aceste declarații comune urmează să fie confirmate („TBC” – „To be confirmed”). Primul-ministru are o agendă foarte încărcată care cuprinde discuții cu nu mai puțin de trei membri ai Executivului american: Tom Vilsack, Secretarul Agriculturii, Penny Pritzker, Secretarul Comerțului și Ernest Moniz, Secretarul Energiei. În plus, deși nu are aceeași răspundere în fața diasporei ca și președintele Iohannis, și premierul Cioloș se va întâlni, la sediul ambasadei, cu românii din capitala americană și din împrejurimi. Ce a lipsit, atât din programul șefului statului, cât și din cel al premierului, este o discuție cu secretarul Apărării, în condițiile în care, recent, Statele Unite au operaționalizat scutul antirachetă de la Deveselu. De altfel, Iohannis a lipsit de la acest eveniment, cel mai important demnitar român prezent fiind primul-ministru. În anii anteriori, și fostul președinte Băsescu, și fostul premier Ponta, mergeau și la Pentagon.

FOTO: Dacian Cioloș se concentrează pe o agendă economică, în deplasarea în SUA

Aliatul Băsescu

Recent, jurnalistul Ion Cristoiu a arătat că actualul preşedinte nu a avut nicio vizită „la nivel înalt” în SUA. În schimb, predecesorul său, Traian Băsescu, a avut, în primele 20 de luni de mandat, două deplasări, una în martie 2005, și cealaltă în iulie 2006, ambele la cel mai înalt nivel: întâlnire în Biroul Oval. Cristoiu a prezentat o serie de cablograme ale Departamentului de Stat, dezvăluite prin WikiLeaks, în care se arată de ce primire entuziastă a beneficiat Băsescu, în 2005 şi 2006, el fiind caracterizat drept „un aliat de nădejde al SUA”, dedicat luptei anticorupție și apărător al interesului național.